Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Az önkormányzat szolidáris a csömöri pedagógusok tiltakozó sztrájkjával

2022 március 17. –
Önkormányzati, települési hírek

Csömör Nagyközség Önkormányzata szolidaritását fejezi ki a polgári engedetlenségi akcióban és a tiltakozó sztrájkban résztvevő csömöri iskola pedagógusaival. Az országosan megfogalmazott pedagóguskövetelések a helyi önkormányzat határozott álláspontja szerint jogosak: mind a tanárok, tanítók alacsony bérének érdemi emelésére, mind a tanári munka túlterheltségének csökkentésére, mind pedig az oktatói munka valódi szabadságának biztostására vonatkozóan.

Örömmel tapasztaljuk, hogy a csömöri szülők elsöprő többsége is maximális támogatásáról biztosította a gyermeküket oktató pedagógusok demonstrációját. A szülők pontosan tudják, hogy a pedagógusok ügye egyben az egész oktatás ügye, amely gyermekeik minőségi képzését és a gyermek centrikus oktatást is szolgálja.

A civil önkormányzat, hasonlóan a korábbi évtizedek településvezetési hagyományaihoz, az első helyre tette mindig is a helyi oktatási-nevelési intézmények lehető legmagasabb színvonalú működtetésének biztosítását. Éppen ezért küzdött az országban egyedülálló határozottsággal a csömöri iskoláért, az alkotmánybíróságig is elvíve az iskolaállamosítás ellenti tiltakozást. Tette mindezt a csömöri polgárok, a szülők döntő többségének támogatása mellett.

Az értelmetlen központosítás előtt a csömöri pedagógusok rendszeres cafetériában, év végi minimum egyhavi jutalomban részesültek, az alapbérük vásárlóértéke pedig lényegesen magasabb volt, hiszen azt a helyi önkormányzat, mint fenntartó biztosította – mint ahogy a továbbra is önkormányzati fenntartásban maradt más intézményeinél a szükséges béremeléseket, a megszokott béren kívüli juttatásokkal együtt, évről-évről jelenleg is biztosítani is tudja.

Az értelmetlen tankerületi rendszer felszámolása mellett az iskolák fenntartásának a visszaadása a helyi közösségnek azért is elengedhetetlen, mert:
1. Biztosítja az iskolák mindennapi működésében az önállóságot és a munkáltatói jogok  iskolákhoz való delegálását.
2. Az alaptantervet figyelembe véve nagyobb szabadságot ad az iskola saját pedagógiai programjának  kialakításában és az egyéni pedagógiai munkájában.
3. A szülőknek egyértelműbb kereteket biztosít ahhoz, hogy bevonódhassanak az iskola életébe és gyermekük érdekeit is átlátható módon, a tankerületi-minisztériumi bürokráciát kikerülve képviselhessék.
4. A helyi önkormányzat, mint fenntartó által biztosított lesz a jelenleginél lényegesen rugalmasabb pénzügyi-működtetési politika, az intézmény infrastruktúrájának folyamatos fejlesztése és a pedagógusok minőségi bérezése.

A csömöri gyermekek oktatását, nevelését végző pedagógusok a továbbiakban is maximálisan számíthatnak a nagyközségi önkormányzat támogatására.

Csömör, 2022. március 17.

 

Csömör Nagyközség Önkormányzata nevében

Fábri István                                                       Tormay-Lesták Mária

polgármester                                               oktatási, nevelési és ifjúsági ügyekért felelős alpolgármester

Megszakítás