Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Az ünnepek alatt is biztonságban

2014 október 29. –
Önkormányzati, települési hírek

Mindenszentek és Halottak Napján is figyeljenek egymásra, közlekedjenek türelemmel! Az ünnepi időszakban – különösen 2014. október 31. és november 2. közötti hétvégén – sokan kelnek útra, hogy leróják kegyeletüket az elhunyt szeretteik előtt. Vannak, akik gyalogosan látogatnak ki a közeli temetőkbe, azonban a legtöbben autóba ülnek. Éppen ezért ez az időszak az átlagosnál is nagyobb veszélyt rejt és fokozottabb figyelmet, valamint türelmet kíván a közlekedők részéről.

Erre tekintettel 2014. október 30-tól november 4-ig a közutakon, valamint a temetők környékén fokozottabb rendőri jelenlétre számíthatnak a közlekedők – az ország más pontjaihoz hasonlóan – Pest megyében is. A jelenlét célja elsősorban a közúti forgalom segítése, valamint az ilyenkor jellemző bűncselekmények megelőzése és megakadályozása. Emellett a rendőrök a közlekedési szabályok megszegői ellen is fellépnek, ezért kérünk mindenkit, hogy ne „megszokásból” közlekedjenek, figyeljék a közúti jelzéseket és ha tehetik, akkor elindulás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi változásokról.

A balesetek megelőzése érdekében javasoljuk, hogy utazás előtt ellenőrizzék a jármű műszaki állapotát és amennyiben még nem tették meg, szereltessék fel a téli gumiabroncsokat. Minden esetben az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessenek, hiszen beköszöntött az ősz, nagyobb valószínűséggel fordul elő csapadékos időjárás, esetleg köd és fagy. Ezek az időjárási tényezők mind befolyásolják a közlekedést és kockázatot jelentenek valamennyi közlekedői csoport részére.

Figyeljenek a gyalogosokra, hiszen ők a legvédtelenebbek és az ünnepi időszakban nagyobb számmal lehetnek jelen a temetők környékén. Éppen ezért fokozott óvatossággal közelítsék meg a kijelölt gyalogos- átkelőhelyeket és a megállóhelyeket, azonban az úttest mellett haladó gyalogosokra is számítsanak.

Ebben az időszakban nemcsak a közlekedésre fontos figyelnünk, hanem a bűncselekmények megelőzésére és megakadályozására is. Hogy ne váljanak áldozattá, kérjük, hogy fogadják meg a következő tanácsokat.

  • A tömegközlekedési eszközön utazók – amennyiben lehetséges – a nagyobb értékeket tegyék biztonságos, nem látható helyre, például a kabát belső zsebébe. A válltáska, hátizsák külső zsebében elhelyezett pénztárcát, iratokat, mobiltelefont a zsebtolvajok pillanatok alatt megszerezhetik.
  • A gépjárműlopások, illetve a gépjárműből történő lopások megelőzése érdekében mindig győződjenek meg arról, hogy a jármű ajtaját, ablakait bezárták. Ne hagyjanak látható helyen – műszerfalon, ülésen és még az ülések között se- iratot, értékeket.
  • Amikor otthonról elmennek, mindig ellenőrizzék, hogy a nyílászárókat jól bezárták és amennyiben rendelkeznek riasztóberendezéssel, akkor azt kapcsolják be.
  • Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válnak, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107, vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Kérünk mindenkit, hogy ezen a hétvégén legyenek még körültekintőbbek, minden esetben tartsák be a közúti előírásokat. Lassabb haladás, valamint forgalmi torlódások esetén se veszítsék el a türelmüket! 

 Pest Megyei Rendőrkapitányság

Megszakítás