Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Beszámoló Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2023. június 6-i rendkívüli üléséről

2023 június 22. –
Képviselő-testületi beszámolók

A képviselő-testület 6 fő részvételével tartotta meg rendes ülését.

1.) Kormányzati megszorítások hatása az önkormányzat 2023-2024. évi költségvetésére

Fábri István polgármester ismertette, hogy a Kormány nyilvánosságra hozta a következő évi költségvetési tervet, amely több területen érinti az önkormányzatokat. A tervezet szerint a szolidaritási adó összege 30%-kal nő. Az adó mértéke az elmúlt években is drasztikusan emelkedett, a tervezet alapján a korábbiakhoz képest körülbelül tízszeres mértékre fog emelkedni. 

Tótpál Szabolcs pénzügyi osztályvezető elmondta, hogy már a 2023. évi költségvetésben is jelentős mértékben érezhetőek az elvonások. A szolidaritási adó mértéke 80 millió forinttal nőtt, miközben az állami támogatások mindössze kb. 20 millió forinttal emelkedtek. A következő évben a szolidaritási adó összege várhatóan meghaladja az 500 millió forintot. Ugyanakkor újabb támogatási formákat kínál az állam, pl. a közvilágítás támogatására. 

2.) Döntés Csömör nagyközség hatályos Helyi Építési Szabályzata és Szabályozási Terve módosításának megkezdéséről a mezőgazdasági övezetekbe tartozó területek vonatkozásában, valamint változtatási tilalom elrendeléséről

Fábri István polgármester ismertette, hogy ez év márciusától megváltozott az OTÉK a mezőgazdasági területeken építendő tanyákra vonatkozóan. A rendelkezések értelmében a korábbiakhoz képest jelentős könnyítéssel épülhetnek épületek a mezőgazdasági területeken. Ennek megakadályozására az önkormányzat építési vagy változtatási tilalmat tud elrendelni, amelyet egyedileg feloldhat az ingatlantulajdonosokkal történő egyeztetést követően. A képviselő-testület megvitatta a lehetőségeket és egyhangúlag úgy döntött, hogy felméri az érintett ingatlanokat és ezt követően dönt a lehetőségekről.

Megszakítás