Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Biztonságosabb lesz a Hunyadi utca

2018 április 03. –
Önkormányzati, települési hírek

A március 29-ei képviselő-testületi ülésen a Közösségi tér- és közterület-fejlesztési program keretében két beruházás kivitelezőjét is kiválasztották. A Gorkij fasor-Hunyadi utca-Arany János utca kereszteződésében modern közlekedésbiztonsági beruházás valósul meg: a jelenleg igen veszélyesnek számító kereszteződésben a forgalomlassítás érdekében térköves útpálya kiemelést alkalmaznak, amely speciálisan megvilágított gyalogátkelőhelyet is tartalmaz majd.

A kereszteződésben olyan prizmasort helyeznek el az útfelületen, amely az autók közeledtével – a napelemes technológiának köszönhetően  – felvillan, jelezve a közeledő autósoknak a kereszteződést és a gyalogátkelőhelyet. Ez a megoldás újszerűnek számít a településen. Emellett természetesen táblák is figyelmeztetik az autósokat az új forgalmi rendre. A kivitelező a legkedvezőbb ajánlatot adó Komjáti-Design Kft. lesz, a beruházás május végére valósul meg.

A Hunyadi utca végén, a HÉV-átjáró előtti kanyar lényegében a település főútjai közül az egyetlen olyan szakasz, amelyet nem újítottak fel az elmúlt évek során. Állapota mostanra kritikussá vált. Ennek az útszakasznak a felújítására is sor kerül hamarosan: az útfelület lemarását követően újraaszfaltozzák, ami minimális szélesítéssel is jár, valamint felújítják a járdát és az útszegélyt is. Fábri István polgármester jelezte, hogy bár felmerült a tervezettnél komolyabb műszaki megoldás megvalósítása is, ám ezzel célszerű megvárni a HÉV-átjáró átépítését, illetve az útpálya nagyobb mértékű szélesítéséhez  plusz területre is szükség lehet. A jelenlegi beruházás tehát, bár jelentős minőségjavulást eredményez, korántsem tekinthető véglegesnek. A kétkörös ajánlatkérési eljárás során a legkedvezőbb ajánlatot ezúttal is a Komjáti-Design Kft. adta. A megvalósítás határideje június vége.

 

Számos lakossági megkeresés érkezett az önkormányzathoz levegőszennyezés témájában. A hivatal munkatársai több egyedi ügyet megvizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy két problémacsoport különíthető el: a nem megfelelő lakossági fűtési szokások, valamint az ismeretlen, valószínűleg ipari eredetű légszennyezés, amelyet jellemzően a hajnali és késő esti órákban tapasztalnak a lakók a település több pontján. A képviselő-testület úgy döntött, hogy átfogó intézkedéscsomagot dolgoz ki a légszennyezési problémák megoldására.

A lakossági fűtési problémákkal kapcsolatban már történtek előrelépések: az önkormányzat tájékoztatással, tüzelőanyag-támogatással is igyekezett orvosolni a problémát, emellett az illetékes járási hivatal bírságokat is kiszabott. Lehetőség van azonban arra is, hogy más településekhez hasonlóan a fűtéssel összefüggő légszennyezést az önkormányzat rendelettel szabályozza, ennek előkészítése folyamatban van.

Az ipari jellegű szennyezés forrásának felkutatására az önkormányzat felvette a kapcsolatot a Levegő Munkacsoport szakembereivel. A szennyezés összetételének és forrásának azonosításához speciális műszeres mérésekre van szükség. Ennek megvalósítása szintén része lesz az önkormányzati intézkedés-csomagnak.

 

Meghatározták a Csömöri Nefelejcs Művészeti Óvoda beiratkozási időpontjait. Idén  speciális helyzet alakult ki, hiszen a Kacsóh utcai óvoda ősztől egyházi fenntartásba kerül. A két óvodába való beiratkozást ezért egymástól jól elkülönítve kezelik, külön hirdetményen közzétéve, különböző időpontokban. Az evangélikus fenntartású óvodába május 3-án és 4-én, míg az önkormányzat fenntartású, Laky utcai óvodába május 7-9-e között lehet majd beiratkozni.  

 

A képviselő-testület úgy döntött, hogy a Magyar Kupa 2017/2018-as fordulójában 2. helyezést elért Rubeola FC-t 500 000 Ft összeggel támogatja az eredményes szerepléssel járó, előre nem tervezett költségek ellentételezésére.

Megszakítás