Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Csömörön is megkezdődött a koronavírus elleni oltás

2021 február 10. –
Önkormányzati, települési hírek

Ahogy országosan, így Csömörön is elindult az oltási terv alapján a koronavírus-vakcinára regisztrált lakosok oltása. Jelenleg az idősek oltása zajlik, a sorrendet központilag állítják össze, tehát a háziorvosok egy megadott névsor alapján keresik fel a pácienseket.

Első körben mindössze néhány idős csömöri kaphatta meg az oltást, hogy a következő adag kiknek és hány főnek lesz elegendő, egyelőre nem tudni. Amint az orvosaink megkapják az újabb névlistát, azonnal felveszik az illetővel a kapcsolatot. Az oltást a csömöri lakosok az egészségházban kapják meg, az igénylőket a vakcina beadásának időpontjával a háziorvosuk keresi majd fel a regisztráció során megadott elérhetőségeken.
A jelenleg alkalmazott vakcinából két oltás szükséges. Az első oltás alkalmával a háziorvos tájékoztatást ad arról, hogy mikor kell a második oltást megkapnia az igénylőnek.
Az oltásra az állami www.vakcinainfo.gov.hu weboldalon lehetett jelentkezni, melyen továbbra is fogadják a regisztrációkat.

Amit a különböző vakcinákról és az oltásról  tudni kell

Lapzártánkig több mint  300 000 főt, elsősorban egészségügyi- és szociális dolgozót, valamint kiemelten veszélyeztetett idős korú gondozott, krónikus beteget oltottak be Magyarországon. A vírus kiszorítása akkor várható, ha az átesettek és beoltottak aránya  eléri a teljes lakosság két harmadát.

Párhuzamosan a mind többféle, és egyre nagyobb mennyiségben az országba érkező vakcina szállítmányokkal, hamarosan megkezdődhet a tömeges oltás időszaka.

Jelenleg hazánkban ötféle vakcina került forgalomba; az Európai Gyógyszerhatóság által engedélyezett amerikai-német Pfizer-Biontech, az amerikai Moderna és a brit Astra-Zeneca készítményei, valamint a magyar Országos Gyógyszerészeti és Élelmezéstudományi Intézet által engedélyezett Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinái. Rövidesen engedélyezésre kerül az európai hatóság által további két cég, az amerikai-belga Janssen-Johnson, illetve a német Curevac vakcinái.

A Pfizer, a Moderna és a Curevac készítményei a legmodernebb eljárással (mRNS módszer) készültek, melynek lényege, hogy a vírus örökítőanyagának egyes részeit a szervezetbe juttatva elkészíttetik, „legyártatják” a vírus felületi fehérjéit, melyet aztán az immunrendszerünk idegennek ismerve fel, azzal szemben ellenanyag termelésbe kezd.

Szintén modern eljárással készültek az Astra, a Janssen és a Szputnyik vakcinái (vektor módszer). Ezek az oltások egy megbetegítő képességgel nem rendelkező, a szervezetben nem szaporodó Adenovírus-ba csomagolva juttatják be a Covid-2 vírus örökítő, vagy felületi fehérjéit, így indítva be az ellenanyag termelést.

A kínai Sinopharm vakcinája a hagyományos oltási mechanizmust követi; gyengített (attenuált) vírust juttat szervezetünkben, mely így közvetlenül váltja ki az immunválaszt. Bár ez tekinthető a legkevésbé fejlett technológiának, azonban ne felejtsük el, hogy ezzel az eljárással vagyunk beoltva mindannyian, a gyermekkorban kapott oltásaink jelentős része is így készült.

Az Astra vakcinájánál kevés adat van a 65 év feletti korosztály esetében, így azt elsősorban a 60 év alatti korosztályban tervezik alkalmazni, míg a Szputnyik és a Sinopharm vakcina esetében a beoltott idős, krónikus betegekkel kapcsolatos tapasztalatokról várunk további információt.

A Pfizer készítmény -70, a Moderna és az Astra -20 fokon tárolandó, ezért azok inkább a kórházi és szakrendelő intézeti oltópontokon történő oltásra alkalmasak, míg a többi vakcina a háziorvosi szolgálat oltópontjain is alkalmazható. A  ma még nem elérhető  Janssen és a Curevac vakcinái kivételével, melyekből egy dózis is elegendő, az összes többi készítményből legalább kétszeri oltás szükséges. Bár a megbetegedés valószínűsége és annak súlyossága már az első oltás alkalmával kimutathatóan csökken, a teljes elérhető védettség a második oltást  követő 7-10 nap múlva alakul ki. Jelentősebb mellékhatást, korai szövődményt az oltóanyagok egyikénél sem írtak le, bőrpír, enyhe izomfájdalom, hőemelkedés előfordulhat.

Ne feledjük; még az esetleges, ritka és csak enyhe mellékhatással járó oltás is jobb, mint az oltatlan embert támadó Coronavírus!

 

Dr. Balázs Péter

egészségügyi tanácsnok

Megszakítás