Üdvözöljük!

Csömörön jövő héttől sem változnak a korlátozások

2020 május 01. –
Önkormányzati, települési hírek

A most megjelent új kormányrendeletek sem érintik érdemben az érvényben lévő helyi kijárási és közterületi, intézményi korlátozásokat.

Május 4-től több korlátozást feloldott a Kormány az ország távolabbi részein, de egyúttal ugyanott szigorításokat is életbe léptetnek, pl. a szájmaszk viselését az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön. Budapesten és Pest megyében, így Csömörön is, azonban szinte minden marad a korábbi szabályozás szerint.

Mindez azt jelenti, hogy a nagyközségben az élelmiszerüzletek (a zöldségeseket is ideértve), a gyógyszertárak, valamint a drogériák nyitva tartását nem korlátozzák. A kormányrendelet továbbra is a 9-12 óra közötti idősávot tartja fenn a 65 év fölöttiek vásárlására, egyedül a piacok esetében lehet településenként eltérő az idősáv meghatározása. Csömörön a termelői piacra vonatkozó szabályt, a szervezők javaslatára, meg is változtatta az önkormányzat, a polgármesteri rendelet értelmében 9-10 óra közötti sávot jelölték ki az időseknek, 7-9 óra és 10-13 óra között a fiatalabb korosztály vásárolhat.

A többi üzlet csak 15 óráig tarthat nyitva. Nem nyithatnak ki viszont továbbra sem a vendéglők, presszók, ezek csak elvitelre szállíthatnak ki élelmet. (A fővároson és Pest megyén kívül viszont május 4-től a vendéglők, presszók kerthelyiségei már üzemelhetnek az országban.)

A fővároshoz és több más településhez, így Csömörhöz is hasonlóan május 4-től már az ország más településein is kötelezővé tette a kormány a szájmaszk használatát az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön.

Településünkön a játszóterek, közösségi parkok, illetve az intézmények minimum május 31-ig zárva maradnak. Az iskolában, óvodákban, bölcsődékben az ügyelet biztosított, de március közepe óta szinte senki nem vette azt igénybe. A művelődéséi ház, könyvtár, sportcsarnok, szabadtéri sportpályák szintén zárva maradnak.

Az egészségügyi célú séták, egyéni sportolások, kirándulások a település utcáin, kerékpárútjain vagy a környező kirándulóhelyeken továbbra is biztosítottak. A 3 fősnél nagyobb csoportosulások nem engedélyezettek közterületen, kivéve az egy háztartásban élőket. Könnyebbség viszont, hogy – néhány más településsel ellentétben – a közterületen nem kötelező a szájmaszk viselése.

 Nyilvános rendezvények nem tarthatók sem zárt térben sem nyitott helyen, beleértve a közterületeket is. Az egyházi közösségi alkalmak, istentiszteletek, misék szintén nem engedélyezettek (ez utóbbit a legfrissebb kormányrendelet a fővároson és Pest megyén kívül  már engedélyezi).

Csömörön az általános közterület-használattal és szájmaszk viselésével kapcsolatos előírások továbbra is érvényben maradnak: http://www.csomor.hu/oldal/kotelezo-a-szajmaszk-viselese-a-csomori-boltokban-tomegkozlekedesen; és http://www.csomor.hu/dokumentumtar/425623/2020-evi-rendeletek-veszelyhelyzet-idejen

Az egyetlen érdemi változás, hogy külön minisztériumi rendelet értelmében hétfőtől újraindul a fogorvosi alapellátás, vagyis már nem csak sürgősségi esetben láthatják el a betegeket a csömöri rendelőkben.

Frissítés:

Az emberi erőforrás miniszter május 1-jén levélben tájékoztatta az egészségügyi intézményeket, hogy május 4-től az alapellátás újra indul a háziorvosoknál és a házi gyermekorvosoknál, a védőnőknél és a fogorvosoknál is. Orvoshoz, védőnőhöz menni azonban továbbra is csak előzetes telefonos egyezetésé után lehet. A további részletekről folyamatosan tájékoztatást adunk, illetve az orvosoktól, védőnőktől lehet majd információt kérni, de kizárólag csak telefonon.

 

Megszakítás