Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Döntés az iskolák államosításáról szóló perről

2018 január 12. –
Önkormányzati, települési hírek

A bíróság is egyetértett a csömöri önkormányzattal, hogy az iskolák államosítása alaptörvény-ellenes volt Magyarországon.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2018. január 8-ával felfüggesztette Csömör Nagyközség Önkormányzata, mint felperes és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mint alperes közötti pert. A bírósági végzésében elfogadta az önkormányzat érveit, miszerint a 2017. január 1-jén életbe lépett iskolai államosításról szóló törvény alaptörvényt sért, és ezért az Alkotmánybírósághoz fordul, hogy a szóban forgó törvény vonatkozó rendelkezéseit semmisítse meg és alkalmazásait zárja ki. Az indokolásban az szerepel, hogy egyrészt indokolatlan és aránytalan volt az önkormányzati tulajdonban lévő iskolai ingatlanok állami működésbe vétele, másrészt az is diszkriminatív rendelkezés, hogy a települési önkormányzatokat kizárja az iskolák fenntartóinak és működtetőinek köréből. A törvényi rendelkezések szerint az Alkotmánybíróságnak soron kívül el kell elbírálnia a bírósági beadványt, de maximum 90 nap áll rendelkezésére a döntés meghozataláig.

Fábri István polgármester elmondta: Bízunk benne, hogy miután a független magyar bíróság is nekünk adott igazat, az Alkotmánybíróság döntésével biztosítani fogja a jövőben, hogy azok az önkormányzatok, amelyek képesek voltak megfelelően működtetni és fenntartani iskoláikat, a jövőben ismét megkaphassák ezt a lehetőséget. Ezzel mindenki jól járna Csömörön is: a diákok jobb körülmények között tanulhatnának, a szülők is határozottabban érvényesíthetnék gyermekeik érdekeit és a pedagógusok is magasabb juttatásban részesülhetnének. Nem beszélve arról, hogy az intézmények is hatékonyabban működhetnének, hiszen most az igazgatóknak nincs valódi önálló döntési jogkörük, így pedig nem lehet normálisan irányítani egy szakmai közösséget. Végezetül pedig az állam, amely természetesen a jövőben is meghatározná a nemzeti alaptanterven keresztül az oktatás tartalmi elemeinek meghatározó részét minden általános és középiskolában, egy fölöslegesen magára vett tehertől szabadulna meg.

https://hirtv.hu/newsroom/iskolapelda-2440315

Megszakítás