Üdvözöljük!

Elhunyt Mandur László, Csömör Díszpolgára

2020 október 14. –
Önkormányzati, települési hírek

Mandur László 1958. február 12-én született Csömörön, a Vörösmarty Mihály utca 12. szám alatt található szülői házban. Apai ágon nagyszülei tősgyökeres csömöri, római katolikus tótok, akik saját földjeiken gazdálkodtak. Anyai ágon nagyszülei mogyoródiak, félig magyar, félig sváb római katolikusok. Anyai nagyapja kézművességével és híres cimbalmos tudásával boldogult. Felesége, dr. Lantos Erzsébet ügyvéd. Három gyermeket neveltek fel: Zsófi közgazdász, Attila vegyészmérnök közgazdász, Melinda angol-olasz szakos gimnáziumi nyelvtanár.

Mandur László Csömörön járt általános iskolába, majd a Budapesti Közlekedésgépészeti Szakközépiskolában érettségizett. Felsőfokú tanulmányait Győrben, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán végezte, ahol 1979-ben mérnöki diplomát szerzett. Később, 1991-ben okleveles közgazdászként diplomázott a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, majd 1992-ben mérlegképes könyvelői szakképesítést is szerzett. Tagja volt a Magyar Közgazdasági Társaságnak, a Közlekedéstudományi Egyesületnek.

2002-től 2013-ig országgyűlési képviselőként dolgozott, a budapesti pártlistáról jutott a Parlamentbe, ahol az Országgyűlés alelnöke lett. 2006-ban e kiemelkedő jelentőségű posztra újraválasztották, amelyet 2010-ig töltötte be.  2010-2013 között az Interparlamentáris Unió Magyar Nemzeti Csoport alelnökeként is tevékenykedett. 2004-ben a Francia Becsületrend Parancsnoki fokozat kitüntetettje lett. 2013-ban a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának tagjává választották, mely tisztséget 2019-ig töltötte be.

Mandur László kiváló szakmai és kiemelkedő közéleti tevékenysége mellett a hazai és a nemzetközi fotográfia, fotóművészet elismert személyisége. 14 éves korától vált szenvedélyévé a fotózás. Ifjú korában – főleg portréival és városfotóival – helyi és országos fotópályázatokon nyert díjakat. A 90-es évek eleje óta képei és fotóriportjai megjelentek újságokban, folyóiratokban, színházi műsorújságokban, könyvborítókon és koncert DVD-ken. Fotókópiáit több hazai és nemzetközi köz- és magángyűjtemény is őrzi, többek között a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Fotográfiai Múzeum, az olaszországi Pier Luigi Gibelli Gyűjtemény, a chilei Museo Regional de Magellanes. Egyedülálló magyar fotográfiai portrék sorozata a Magyar Távirati Iroda archívumában található. Munkáit számos önálló és kollektív kiállításon mutatták be. Képeit Revelaciones címmel Bolíviában és Chilében is megcsodálhatták. Tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Pulitzer József Emlékbizottságnak. 

Tősgyökeres csömöriként aktívan részt vett közösségünk életében. Országgyűlési képviselőként segítette a Laky utcai Csömöri Nefelejcs Művészeti óvoda megépítését 2007-ben, mint ahogy sokat dolgozott azon is, hogy állami-európai uniós finanszírozással megvalósulhasson az elmúlt évtized legnagyobb települési beruházása, a Laky utcai bekötő út építése. Csömörön is megtekinthettük  fotókiállítását. 2019-ben elindította a Kontakt című nyilvános beszélgetéssorozatot a Sinka István Községi Könyvtárban, ahol az est házigazdájaként és szervezőjeként a legnevesebb hazai fotográfusokat látta vendégül. 2020-ban sajnos már betegen, de mégis átvehette  a település egyik legrangosabb elismerését, a Csömör Díszpolgára kitüntetést.

Az önkormányzat Mandur László emlékére ma reggel kihelyezte épületére a fekete zászlót.

 

 

Megszakítás