Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Elhunyt Winkler János, Csömör Díszpolgára

2021 január 28. –
Önkormányzati, települési hírek

Méltósággal viselt súlyos betegség után, 91. életévében örökre megpihent a legidősebb csömöri kézilabdázó, az első helyi együttes tagja, a Gloria Victis Alapítvány egyik alapítója, településünk díszpolgára, Winkler János. Emlékeinkben és szívünkben örökké él!

Winkler János cseh és sváb származású szülők harmadik gyermekeként 1930. augusztus 25-én, Budapesten született. Iskoláit –  a csömöri elemi után – a cinkotai polgáriban és a Than Károly Vegyipari Technikum nyomdász szakán végezte. Egyetlen munkahelye 1949-től 1990-es nyugdíjazásáig az Offset- és Játékkártya Nyomda lett, ahol gépmesterként, gépteremvezetőként majd üzemvezetőként dolgozott. Nyomdászi munkáját magas szintű szakmai tudás és precizitás jellemezte, újításai hozzájárultak az iparág fejlődéséhez. Munkatársait, beosztottjait a legnagyobb szeretettel és figyelemmel irányította – szerették, tisztelték és becsülték, ellenségei, irigyei sosem voltak.

Magánéletének alakulására erősen rányomta bélyegét a történelem. A  család, a sváb származása miatt  előbb az egyik, majd a másik rendszer szemében lett szálka, ott ártottak nekik, ahol csak tudtak. Előbb a kis szőlőjüket, később az üzletüket veszítették el, majd személyes szabadságukban is sértették a családot: internálás, oroszországi kényszermunka ( „malenkij robot”)  formájában. Emiatt 1950-ben, egy kis csapat tagjaként, röpcédulákat tervezett a Rákosi-rendszer ellen. Ám még a nyomtatásig sem jutottak el, amikor a tervet valaki beárulta a korabeli rendőrségen és a fiúkat hosszú börtönbüntetésre ítélték. Az ország legkeményebb börtöneiben töltötte legtermékenyebb éveit, virágzó fiatalságát. Egyetlen vigasza volt: szerelme, későbbi felesége – Veszprémi Mária – akit nem riasztottak vissza  a korszak aljas eszközei – hűségesen várt rá hat évig.

Házasságukból két lánygyermek született, 1958-ban Ágnes, 1965-ben Erika. Feleségéhez, családjához, hazájához haláláig hű maradt –  a történtek ellenére itthon nevelte fel gyermekeit és később itt terelgette unokáit, dédunokáit.

Bár a rendszerváltás egybeesett a szakmai nyugdíjazásával, a kialakuló polgári társadalomba ekkor kezdett bekapcsolódni. Aktív tagja lett a Csömörön akkoriban alakuló kertbarát körnek, később alapító tagja a Gloria Victis emlékbizottságnak és 2006-ban  Csömör Díszpolgára lett.

Apaként, nagyapaként, dédapaként felelősséggel párosuló humor, tisztességgel vegyülő játékosság jellemezte a fiatalokkal való kapcsolatát. Személyiségének fő vonásai között, a kötelességtudat, a szeretet és az élete végéig való külső és belső tartás a legfontosabb jegyek. Nagyon fontos összetartó erőt jelentett a kis és nagycsaládnak, optimizmusa, humanizmusa  példaértékű az egész család, de talán egy egész nemzedék számára is. Fiatal éveinek kárpótlásaként becsülettel végig élt, hosszú, boldog, teljes életet kapott.

Gyászolják lányai, unokái, vejei, dédunokái

Az önkormányzat Winkler János emlékére kihelyezte a Polgármesteri Hivatal épületére a fekete zászlót és a képviselő-testület soron következő konzultációján is megemlékezik róla.

Unokája, Szabó Péter Ádám emlékező sorait itt olvashatják: http://csomorsport.hu/altalanos/2021-jan-27-1506/vegleg-megpihent-sziv

Megszakítás