Üdvözöljük!

Fábri István polgármester: „A Csömöri Horgásztó mindenkié!”

2021 július 20. –
Önkormányzati, települési hírek

Az elmúlt napokban felkavarta a helyi közvéleményt a bérlő helyi horgászegyesület táblakihelyezése, miszerint közlik a bejáratoknál, hogy mostantól csak napi jeggyel (ami akár ingyenesen is kiváltható) lehet bemenni a horgásztó területére. A népszerű tó és környéke mindeddig teljesen szabadon látogatható volt. A Csömöri Horgásztó tulajdonosa ugyanakkor a helyi önkormányzat. A 2010-es, civil győzelmet hozó őszi választás előtt egy hónappal (!) megkötött szerződésben 10 évre adták bérbe a tavat az azt már korábban üzemeltető Csömöri Horgász Egyesületnek. A bérleti szerződés lejárt 2020 őszén, a nyilvános pályázat kiírására készülő képviselő-testület a járványügyi helyzetre tekintettel (a horgászat is hosszú ideg szünetelt a tavon) viszont átmenetileg meghosszabbította a korábbi szerződést a pályázat lezárulásáig. Fábri István polgármestert kérdeztük a kialakult helyzetről.

– Mit gondol az önkormányzat a horgász egyesület lépéséről? Tudtak arról az önkormányzat vezetői, hogy a területet bérlő horgászok korlátozni akarják a belépést?

– Három napos szabadságomról hazaérkezve, múlt héten csütörtökön értesültem a táblák kihelyezéséről, engem ez ügyben a mai napig nem keresett senki. Ez a lépés értelmetlen volt az egyesület részéről, továbbá kifejezetten ellenséges a csömöri polgárok felé, és nem mellesleg szerződésszegő magatartásnak tartjuk. A mai napon, mint a tulajdonos önkormányzat képviselője, írásban felszólítottam az egyesületet, hogy tüntessék el a táblákat és működtessék a tavat a szerződésnek megfelelően úgy, ahogy eddig megszokta mindenki. A Csömöri Horgásztó minden csömörié! Ennek szellemében működött együtt eddig az elmúlt évtizedekben a horgász egyesület és az önkormányzat mindenkori vezetése. Úgy tudom, hogy ez az akció csak néhány egyesületi tag kezdeményezése, a horgászok többsége nem is tudott róla. Egyeztetést kezdeményezek az egyesület vezetésével és az egész tagsággal, biztos vagyok benne, hogy hamar megoldást tudunk találni.

– A megjelentetett új szabályokat egy közelmúltbeli konfliktussal indokolták, amikor egy spontán összejövetel kapcsán szóváltás alakult ki a halőr és a családi-baráti esemény résztvevői között.

– Igen, a konfliktust nekem is említették régebben, de azt nem, hogy bármit terveznek erre hivatkozva. Ilyen jellegű, kisebb-nagyobb szóváltás többször előfordult már az elmúlt évek alatt, mint ahogy sok más közösségi helyen is tapasztalhatunk ilyesmit. Nem kellemes szituációk ezek, ugyanakkor nem is jelenthetnek indokot arra, hogy mindenféle előzetes egyeztetés nélkül valakik felrúgjanak több évtizedes működési szabályokat, együttműködési gyakorlatokat, ráadásul mindezt komolytalan és egyben betarthatatlan új szabályok megalkotásával.

– Milyen kapcsolatot ápol az önkormányzat a horgász egyesülettel?

– Tíz éve, az örökölt szerződés körülményeit illetően voltak vitáink, de a mindennapi működtetésben nagyon jó volt az együttműködés mindig is. Az pedig vitán felül áll, hogy Radványi Róbert elnök úr és az egyesület meghatározó tagjai igazi lokálpatriótaként viszonyultak a horgásztó működtetéséhez, a tavat és környékét mindnyájan a falu gyöngyszemének tekintettük, és közös volt az álláspontunk abban is, hogy meg kell őrizni a horgásztó természet közeli, barátságos, hangulatos jellegét. Mindemellett az új igényekhez is igazítottuk az együttműködésünket. Egyrészt kivettük a bérleti szerződésből és önkormányzati működtetésbe vettük vissza a központi parkoló részt, a játszóteret és környékét. Sok önkormányzati, saját forrásból finanszírozott fejlesztést valósítottunk meg itt: pl. kondiparkot építettünk, napelemes közvilágítás telepítettünk, nyilvános mosdót és WC-t építettünk, felújítottuk és bővítettük a játszóteret és a patakhidat, a most kiépített WIFI hálózatra pedig európai uniós támogatást szereztünk. Az utóbbi időszakban még inkább erősödött a terület közösségi tér jellege. Idehoztunk több gyermek rendezvényt, együttműködve a Borostyán Egyesülettel, két éve pedig megrendeztük az első Csömöri Tófesztivált. Megerősítettük azt is, hogy a helyi intézmények, iskolák és óvodák, egyesületek saját rendezvényeket tarthassanak itt.
A csömöriek egyik legkedveltebb kirándulóhelye a tó és környéke, és az önkormányzat mindig biztosítani fogja, hogy az is maradjon.

Megszakítás