Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Fejlesztések a nagyközségben – augusztus

2022 augusztus 15. –
Önkormányzati, települési hírek

Augusztusban több nagyobb és kisebb beruházás, így a bölcsőde megépítése, a körforgalom kivitelezése, valamint négy utca felújítása is megkezdődik a településen.

Aláírták a szerződést a körforgalom megépítésére

 

Lezárult a közbeszerzés a Laky bekötőút és az M0-s szervizút közötti kereszteződésben megépítendő körforgalommal kapcsolatban. A  közbeszerzés eredményeként a legjobb árat adó Úttengely Kft. végzi majd a kivitelezést. Az ezzel kapcsolatos szerződést július 11-én írta alá Fábri István polgármester a kivitelezővel. A keret rendelkezésre áll, a munkálatok előre várhatóan nyár végén kezdődhetnek meg, mivel  meg kellett várni a  Magyar Közút –  mint az M0-s bekötőút út tulajdonosának – hozzájárulását.

A körforgalom terveit az  önkormányzat saját költségen már korábban  elkészítette. A Pest megyei pályázat által biztosított 190 millió forintból megépülő körforgalom mellett napelemes közvilágítást is tervez az önkormányzat.  Elsőként az ideiglenes forgalomterelés nyomvonalát jelölik ki, majd előre várhatóan augusztus végén az építkezés is megkezdődik.

 

Útfelújítások

Az önkormányzat közösségi tér- és közterület-fejlesztési programja szerint több különböző településrész négy utcájának felújítása kezdődik meg augusztus és október között.  Leaszfaltozzák a Nap utcát, a Cinke utcát és a Boglárka utcát, az Akácos út pedig mart aszfalt burkolatot kap. A több évet átölelő útépítési program kialakításakor az önkormányzat figyelembe veszi, hogy az adott utca mióta lakott, hány százalékos a beépítettsége, és  mekkora az átmenőforgalma. Az három említett utca aszfaltozását a lakókkal történt egyeztetés után kezdik meg. A beruházást önkormányzati önerőből, összesen mintegy 61,5  forint értékben az Aszfalt és Bontás végzi.

 

Megkezdődik a bölcsődeépítés a Laky-kúria felújításáva

A Laky kúria épületében hamarosan megkezdődik az önkormányzati bölcsőde kialakítása,  miután a képviselő-testület  júliusban kiválasztotta a megfelelő szakmai referenciákat bemutatók közül  legkedvezőbb árat adó kivitelezőt, így a munkálatokat a BAU-TRADE Kft-t végzi majd.  A bölcsőde az épületet eredeti homlokzatának helyreállításával valósul meg, így megőrizve a település egyik legrégebbi és legszebb épületét.  Az önkormányzati fenntartású bölcsőde, a magánbölcsődék működése mellett alternatívaként szolgál majd a kisgyerekes szülők számára. Az önkormányzat a bölcsőde megépítését a korábban elnyert   100%-os támogatásból tervezte megvalósítani, azonban a napi szinten emelkedő építőanyagárak miatt mintegy kétszázmillió forintos nagyságrendű plusz költséget kell majd a településnek hozzáadnia saját forrásaiból. A tervek szerint a település múlt század eleji építészeti emlékét megőrző épület és parkja,  hasonlóan az egészségházhoz, a lakosság számára is megtekinthető lesz az építkezés befejezését követően.  

 

Építik a Szabadság úti kerékpárutat

A Cinkota irányába az M0-s feletti felüljárón megépítendő kerékpáros és gyalogos közlekedésre is alkalmas út nyomvonalát az önkormányzat egyeztette az ott élőkkel, hogy a lehető legkényelmesebb és legbiztonságosabb kialakítás valósulhasson meg. A kerékpáros út lehetőséget biztosít a cinkotai tömegközlekedés és infrastruktúra ( HÉV állomás és gimnáziumok)  kerékpáros elérésére, ugyanakkor az út a gyalogos közlekedést is támogatja.  A most megépített úton a Szabadság út–Nagy Sándor utcától kezdődő szakaszán – mivel itt szélesebb és jól belátható útszakasz állt rendelkezésre – külön kerékpáros utat alakítottak ki, amely  áthalad az M0-s felüljárón, ahol a  nagyobb sebességű autós forgalom miatt különösen indokolt volt az elkülönített kerékpárút az arra bringázók biztonsága érdekében. Ugyanakkor zajlik a Nagy Sándor utcától a Béke térig tartó „irányhelyes” megoldás kialakítása is, amelyet a szűkebb terület is indokol. Ez utóbbi szakasz várhatóan ősszel készül el.

HÉV végállomás parkosítása kerékpártárolókkal

A HÉV-állomás rendbetétele  utolsó fázisához érkezett.  Korábban az önkormányzat  és a MÁV-HÉV Zrt. együttműködésében elbontották a régi rozoga épületeket, amelyek helyén a CSÖTESZ és a Községgondnokság parkot és fedett utasvárót alakított ki önkormányzati önerőből. A mostani beruházás során a  fenntartható közösségi közlekedés támogatására fedett kerékpártároló  épül, amely nyár végére készül el. 

 

Hamarosan befejeződik  a tanösvény kialakítása

A természetismereti parkban (régi Strand tér) az önkormányzat és a CSÖTESZ tanösvényt alakít ki. A gyermekek számára készülő tanösvényen információs és interaktív táblák ismertetik majd meg a gyerekeket Csömör vizes élőhelyeivel. Hogy az ösvény minél érdekesebb és informatívabb legyen a gyerekek számára, a helyi iskolás gyerekeket is bevonták, így majd az ő munkáik is láthatóak lesznek a természetismereti parkban. A tanösvény várhatóan kora őszre készül el. A beruházás szorosan kapcsolódik a Csömöri Körtúra Ősláp–horgásztó–Pataksétányon elérhető, vizekkel kapcsolatos, 4,5 km-es szakaszához

 

Új játszóeszközök a Bulgárkertben

Új, az eddigieknél lényegesen korszerűbb, mozgásfejlesztést szolgáló eszközöket telepít a CSÖTESZ a Bulgárkertbe. A gyerekek augusztus 20-a után vehetik birtokba a megújult játszóteret.

 

Megszakítás