Üdvözöljük!

Fejlesztések a nagyközségben – szeptember

2022 szeptember 21. –
Önkormányzati, települési hírek

Szeptemberben több nagyobb fejlesztés is megkezdődött a településen, így például elindult a bölcsőde építése a Laky-kúriánál, valamint megkezdődött a körforgalom megépítése is. Több utca aszfaltozása is megtörténik az elkövetkező hetekben, valamint hamarosan elkészül a tanösvény, illetve a diákok számára kialakítandó gyalogos, kerékpáros ösvény is hamarosan elkészül.

Útfelújítások

Az önkormányzat közösségi tér- és közterület-fejlesztési programja szerint több különböző településrész négy utcájának felújítása kezdődik meg augusztus és október között.  Leaszfaltozzák a Nap utcát, a Cinke utcát és a Boglárka utcát, az Akácos út pedig mart aszfalt burkolatot kap. A több évet átölelő útépítési program kialakításakor az önkormányzat figyelembe veszi, hogy az adott utca mióta lakott, hány százalékos a beépítettsége, és  mekkora az átmenő forgalma. Az három említett utca aszfaltozását a lakókkal történt egyeztetés után kezdik meg. A beruházást önkormányzati önerőből, összesen mintegy 61,5  forint értékben az Aszfalt és Bontás végzi. 

 

Elkészült a Szabadság úti kerékpárút

A Szabadság úton  megépült kerékpáros út lehetőséget biztosít a cinkotai tömegközlekedés és infrastruktúra ( HÉV állomás és gimnáziumok)  kerékpáros elérésére, ugyanakkor az út a gyalogos közlekedést is támogatja.  A most megépített úton a Szabadság út–Nagy Sándor utcától kezdődő szakaszán – mivel itt szélesebb és jól belátható útszakasz állt rendelkezésre – külön kerékpáros utat alakítottak ki, amely  áthalad az M0-s felüljárón, ahol a  nagyobb sebességű autós forgalom miatt különösen indokolt volt az elkülönített kerékpárút az arra bringázók biztonsága érdekében. Ugyanakkor zajlik a Nagy Sándor utcától a Béke térig tartó „irányhelyes” megoldás kialakítása is, amelyet a szűkebb terület is indokol. Ez utóbbi szakasz várhatóan ősszel készül el.

 

Megkezdődött a körforgalom építése 

Szeptemberben  megkezdődött a Laky bekötőút-M0-s kereszteződésében kialakítandó körforgalom megépítése, miután megkapta az engedélyt az önkormányzat a Magyar Közúttól. A körforgalom megépítésére az önkormányzat mintegy 190 millió forint pest megyei pályázati támogatást nyert el azok után, hogy a település saját költségén elkészíttette a terveket., illetve saját költségvetésből az önkormányzat napelemes közvilágítást is kiépít itt.  Az önkormányzat még nyáron írt ki közbeszerzést az építkezésre, melyet a legjobb árat adó Úttengely Kft. végez. A  munkálatok idején az erre közlekedőket a szervizút mellett futó sávra terelik.

 

Megkezdődött a bölcsődeépítés a Laky-kúria felújításával

A Laky kúria épületében nyár végén megkezdődött az önkormányzati bölcsőde kialakítása,  miután a képviselő-testület  júliusban kiválasztotta a megfelelő szakmai referenciákat bemutatók közül  legkedvezőbb árat adó kivitelezőt, így a munkálatokat a BAU-TRADE Kft-t végzi majd.  A bölcsőde az épületet eredeti homlokzatának helyreállításával valósul meg, így megőrizve a település egyik legrégebbi és legszebb épületét.  Az önkormányzati fenntartású bölcsőde, a magánbölcsődék működése mellett alternatívaként szolgál majd a kisgyerekes szülők számára. Az önkormányzat a bölcsőde megépítését a korábban elnyert   100%-os támogatásból tervezte megvalósítani, azonban a napi szinten emelkedő építőanyagárak miatt mintegy kétszázmillió forintos nagyságrendű plusz költséget kell majd a településnek hozzáadnia saját forrásaiból. A tervek szerint a település múlt század eleji építészeti emlékét megőrző épület és parkja, a lakosság számára is megtekinthető lesz az építkezés befejezését követően. Fontos cél az építészeti értékek, a településképi funkció és a jövőbeni közösségi célú hasznosítás is.

 

 Gyalogos ösvény a diákok számára

A Vágóhíd utca és Palotai út között gyalogos és kerékpáros közlekedésre alkalmas ösvényt alakítanak ki, melyen az általános iskolás diákok biztonságosan közelíthetik majd meg az iskola épületét.

 

 

 Hamarosan befejeződik  a tanösvény kialakítása

A természetismereti parkban (régi Strand tér) az önkormányzat és a CSÖTESZ tanösvényt alakított ki. A gyermekek számára elkészült tanösvényen információs és interaktív táblák ismertetik majd meg a gyerekeket Csömör vizes élőhelyeivel. Hogy az ösvény minél érdekesebb és informatívabb legyen a gyerekek számára, a helyi iskolás gyerekeket is bevonták, így az ő munkáik is láthatóak lesznek a természetismereti parkban. A tanösvény várhatóan kora őszre készül el. A beruházás szorosan kapcsolódik a Csömöri Körtúra Ősláp–horgásztó–Pataksétányon elérhető, vizekkel kapcsolatos, 4,5 km-es szakaszához.

 

Új játszóeszközök a Bulgárkertben

Új, az eddigieknél lényegesen korszerűbb, mozgásfejlesztést szolgáló eszközöket telepített a CSÖTESZ a Bulgárkertbe.

 

Csömöri Horgásztó

Ősszel a tulajdonos  önkormányzat visszaveszi a Csömöri Horgásztó és környezetének működtetését, beleértve a tó melletti közösségi épület üzemeltetését is. A horgászatot továbbra is a helyi horgászegyesület felügyeli majd.

 

Megszakítás