Üdvözöljük!

Fejlesztések áprilisban a nagyközségben

2022 április 28. –
Önkormányzati, települési hírek

Áprilisban megkezdődött a Szabadság úti kerékpárút építésének előkészítése. Tavasszal több beruházás is elkészült, többek között a Corvina játszótéren, és néhány nagyobb fejlesztés mellett előkészítés alatt áll a Laky bekötőút és M0-s szervizút kereszteződésébe tervezett körforgalom megépítése is.

Kerékpárút épül Csömörről Cinkotára

Elkezdődött a közel másfél kilométeres kerékpárút építése Csömörön a Béke tér és Bp. XVI. kerület, Magtár utca között. A csömöri önkormányzat által 40%-ban önerőből, 60%-ban minisztériumi pályázati forrásból (korábbi időszakban elnyert európai uniós pénzből) finanszírozott beruházás a Szabadság úton halad, és az M0-s felüljáró kiszélesítésével csatlakozik a szintén az elkövetkező hónapokban kiépülő, kerületi önkormányzat által megvalósuló kerékpárúthoz. A fejlesztés látványos része lesz az M0-s felüljáró kiszélesítése, amely a gyalogos közlekedést is lényegesen biztonságosabbá teszi ezen a szakaszon.

Az önkormányzat az elmúlt években már három másik útvonalon is épített kerékpárutakat a főváros felé, teljesen települési önerőből. A Budapest körüli M0-s  feletti felüljárók közül először Csömörön épült kerékpáros és gyalogos közlekedésre alkalmas út.  2017-ben önkormányzati önerőből a  XVI. kerület Timur utca és Csömör Major út közötti szakaszt építették meg.  A József Attila utca – Suba utca közötti szakasz (gyalogos és kerékpáros alumíniumhídon át)  megépítését követően  a szomszédos   kerület is  kialakította a saját szakaszát, valamint  elkészült  a Laky bekötőút melletti szakasz (Csömör, Palotai utcáig) is. Mindhárom, fővároshoz kapcsolódó útépítés során előzetes egyeztetések zajlottak a szomszéd XVI. kerülettel, így a csömöri kerékpárutak bekapcsolódnak a fővárosi kerékpáros útvonalakba. 

 

Megépül a körforgalom a Laky bekötőúton

2020-ban az önkormányzat képviselő-testülete több mint két és fél millió forintért készíttette el a település egyik legveszélyesebb közlekedési gócpontjára a körforgalom terveit, melyet az út fenntartója, a Magyar Közút Zrt. alapos egyeztetés után jóváhagyott, majd a közlekedési hatóság kiadta az engedélyeket.  A munkálatok várhatóan még idén tavasszal megkezdődnek.

 

Corvina tér 

A játszótér melletti gyermek KRESZ-pályán új állomástáblákat (HÉV, egészségház és iskola) helyeztek ki. A táblákat Patyi László készítette, hasonlóan a Laky parkban találhatóakhoz. 

 

Tanösvény

Elkészült a Strand tér területén létrehozandó tanösvény tervezése. A gyermekek számára kialakítandó területen információs táblák mutatják majd be Csömör vízi világát. A fejlesztés önkormányzati önerős beruházásként, a CSÖTESZ közreműködésével valósul meg.

 

Zöldterület-fejlesztések

  • Új növényeket telepített a CSÖTESZ az egészségház udvarára 
  • Lezajlott a  közterületi gesztenyefák injektálása, mely az aknázó moly ellen nyújt védelmet. Hamarosan a közterületi platánfák (Laky ovi, Széchenyi utca, Hősök tere) csipkés poloska elleni védelme is megkezdődik, mindkettő a CSÖTESZ megrendelésére.
  • A CSÖTESZ a Vörösmarty utcában lecserélte a beteg díszalmafákat, helyükbe oszlopos  juharfasort ültettek.
  • Lezajlott az erdőfelújítás a Szedervölgyi-, valamint az alsópatakvölgyi telepített erdőben.
  • Faültetés kezdődik a József Attila utca végén található kerékpáros és gyalogos út mellett, valamint a Corvina téren.

 

Előkészítés alatt álló fejlesztések

  • Bölcsődeépítés
  • Új általános iskola építése
  • Kerékpáros központ kialakítása
Megszakítás