Search

Üdvözöljük!

Search
Search

FONTOS! TÖBBEN TÉVESEN JELENTKEZTEK LE A NEMZETISÉGI NÉVJEGYZÉKBŐL

2022 március 31. –
Önkormányzati, települési hírek

Állampolgári bejelentések és a választási rendszeren elérhető statisztikai adatok elemzése alapján valószínűsítjük, hogy több, nemzetiséghez tartozó választópolgárt megzavarhattak a különféle, egymáshoz nagyon hasonló fogalmak és ezért talán rosszul döntöttek. Ez azonban most kijavítható.

Mindezt a valasztas.hu/kerelmek-magyarorszagi-lakcimmel-rendelkezoknek elérésű, hivatalos választási honlapról idevágott, papír alapú űrlap megfelelő részletén keresztül mutatjuk be. Az ugyanott elérhető elektronikus felület is tartamában megegyezik ezzel.

Az állampolgár az „A.” mezőben felsorolt 13 nemzetiség előtti mezőben elhelyezett „X” jellel vallhatja magát az adott nemzetiséghez tartozónak. Ennek a mezőnek a kitöltése önmagában még nem érinti az országgyűlési választással kapcsolatos dolgokat.

Aki az általunk pirossal bekarikázott „TA.” mezőt ixelte be, az nemcsak az előttünk álló országgyűlési választással kapcsolatban hozott ezzel döntést. Ezzel azt intézte el, hogy 2022. április 3-án országos pártlistás szavazólapot kapjon és szavazhasson rajta a 6 pártlista valamelyikére, és egyúttal elvesztette a jogot, hogy nemzetiségi listás szavazólapot kapjon és szavazhasson a listát állító – ez évben – 12 nemzetiségi lista egyikére. De azt is elintézte, hogy teljesen törölte ezzel a nemzetiséghez tartozását a hivatalos nyilvántartásban, tehát ezután már hivatalosan egyáltalán nem számít nemzetiséghez tartozónak, ami nem várt módon hátrányokat okozhat neki is, gyermekének is, a nemzetiségi közösségnek is. Ez ugyanis több szempontból kihathat a mindennapi életére, a legjobb példa erre, hogy ez a feltétele annak, hogy gyermeke nemzetiségi óvodai, iskolai képzést, ellátást kapjon.

Amennyiben valaki ezt kifejezetten így akarta, akkor nincs teendője, ha viszont tévedett és továbbra is nemzetiséghez tartozónak vallja magát, akkor javasoljuk, hogy ismét üljön neki, az „A.” mezőben ixelje be a maga nemzetiségét és ixelje be egyúttal az általunk szintén pirossal bekarikázott „TB.” mezőt is, mert eleve ezt kellett volna.

Fontos, hogy ezt ixelje be és véletlenül sem a „B” mezőt! Utóbbi azt jelentené, hogy az országos pártlista helyett mégiscsak a nemzetiségi lista szavazólapját kéri és arra szeretne szavazni, azonban ennek határideje 2022. március 18-án már lejárt, tehát ez ezen a választáson már lehetetlen.

Mindezekre az előttünk álló választás vonatkozásában személyesen vagy elektronikusan hitelesített úton 2022. április 1. (csütörtök) 16 óráig van lehetőség.

A nemzetiséghez tartozást folyamatosan, a választásoktól függetlenül, bármikor meg lehet tenni, tehát ha valaki a fenti határidőig nem intézkedik, akkor is helyreállíthatja nemzetiséghez tartozásának hivatalos rögzítését és (már csak) a későbbi országgyűlési választásokkal kapcsolatban is rendelkezhet.

Felhívjuk a figyelmüket, hogy ez a tájékoztatásunk figyelemfelhívó szándékú és semmiképpen nem kívánja befolyásolni Önöket a döntésükben. Nem helyettesíti a Nemzeti Választási Iroda hivatalos honlapjának hivatalos tájékoztatóját. Kérjük, hogy a fentiekről győződjön meg a valasztas.hu honlap meglátogatásával is!

 

Megszakítás