Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Fontosabb települési események, önkormányzati intézkedések

2013 február 06. –
Önkormányzati, települési hírek

2011. szeptember 16-október 6.

– Összefoglalás –

 

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. október 6-i ülésére). 

 

1.) Szeptember 17-én került sor az I. Csömöri Sportnapra a Csömöri Sport- és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. szervezésében. A hagyományteremtő céllal megtartott rendezvény igen sikeres volt a sajnos kissé gyengére sikeredett propaganda ellenére is: mintegy ezer fő fordult meg a sportcsarnokban és környékén, a jó hangulatban több mint tíz sportágat próbáltak ki a csömöri polgárok. Számos neves közreműködő is emelte az esemény rangját. A helyi szabadidő (tömeg) sport fejlesztését célzó sportnap a tervek szerint évente két alkalommal, ősszel és tavasszal kerülne megrendezésre.

2.) Szeptember 20-án személyes megbeszélést folytattunk Vácott a DMRV Zrt. vezérigazgatójával, Vogel Csabával és munkatársaival: Fekete Ferenc üzemigazgatóval és Dékány Ferenc osztályvezetővel. A vitatott aktuális számlák egyeztetése mellett a szennyvíztisztító telep fejlesztéséről és pályázati együttműködési lehetőségekről volt szó a találkozón, amelyen önkormányzatunk részéről jelen volt Biró Attila alpolgármester és Juhos Dávid műszaki osztályvezető is.

3.) Szeptember 22-én ünnepélyes keretek között átadásra került a mobilóvoda a Kacsóh Pongrác utcai intézményben. Az esemény díszvendége Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége volt. Az óvoda új épületrésze a szülők és az óvónők teljes megelégedésére rendben működik. 

A beruházás részeként a főépület kapcsolódó helységeinek felújítására is sor került, így a telepítés költségével együtt a teljes kiadás — a munkák jelentős részét végző Községgondnokság közreműködésén kívül — összesen 5,3 millió Ft volt. Ezen felül a megfelelő szigetelés és esővíz-elvezetés érdekében plusz tető is készült a konténer épületre, aminek összköltsége 2,1 millió Ft volt (ez utóbbi munkát a Zöld Vinkli Kft. és a  Larix Kft. végezte). Jelenleg tart az egyeztetés a Mobilbox Kft.-vel arról, hogy az eredeti szerződésben szereplő tartós bérleti konstrukció helyett az Önkormányzat egy összegben megvásárolná a mobil épületet.

4.) Szeptember 22-én Gödöllőn erdőfelújítás témakörben tulajdonosi gyűlést tartottak, melyen  Biró Attila alpolgármester vett részt. Az önkormányzat  4,7 ha-os területtel rendelkezik és mint második legnagyobb tulajdonos vettünk részt az összejövetelen, ahol az erdőterület további hasznosítása volt a téma.

5.) Szeptember 29-én tartotta a Polgármesteri Hivatal a szokásos éves „összetartó” kirándulását. Költségszempontokat figyelembe véve azonban nem egy távoli kirándulás, hanem az önkormányzati horgásztó volt az egész napos összejövetel helyszíne. Hagyományteremtő céllal az esemény hivatali sportnapként lett megrendezve, ahol a közös főzésen kívül a mozgásé, a sporté volt a főszerep.

6.) Szeptember 30-án és október 6-án személyes egyeztetést tartottunk a helyi református gyülekezet vezetőivel, Esztergály Előd Gábor lelkésszel és Deák Ferenc főgondnokkal. A találkozó témája az önkormányzat és az egyház közötti ingatlancsere szerződésének előkészítése volt (temető melletti egyházi ingatlan, illetve a Laky-villa épülete).

7.) Szeptember 20—30. között martaszfalt-burkolattal láttuk el a Kakastelep három, korábban évtizedekig elhanyagolt utcáit, a Zrínyi, a Kinizsi és a Dobó utcákat. A nem tervezett fejlesztésre egy pénzügyileg rendkívül kedvező, hirtelen jött lehetőség kihasználása eredményeképp került sor. A kivitelező cég az Ár-la Kft. volt, a munka teljes költsége bruttó 1,1 millió Ft. 

8.) Szeptember 30-án dr. Gémesi György MÖSZ-elnök, Gödöllő polgármestere meghívására részt vettem a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által közösen rendezett Helyi Önkormányzatok Napja című ünnepi rendezvényen. A Gödöllői Királyi Kastélyban megtartott érdekvédelmi és szakmai fórumon az önkormányzatokat érintő számos jelentős törvényi változás volt a fő téma. Átadásra került továbbá számos kitüntetés, díj, amelyet sikeres önkormányzati vezetőknek adott át a két önkormányzati szövetség.

9.) Szeptember végére Balogh László gyémánt fokozatú műszaki igazságügyi szakértő elkészült a zeneiskola tető- és födémszerkezetének részletes műszaki felülvizsgálatával. Ennek alapján árajánlatkérésre került sor a veszélyelhárítási és az állagmegóvási  munkákra, amelyek várhatóan október 10-én kezdődnek el.

 

10.) Szeptember végén a Gorkij közben, lakossági kezdeményezésre elkészült a járda. Az anyagköltséget az ott lakó polgárok fizették, a kivitelezést a Községgondnokság munkatársai végezték. 

11.) Október 1-jén került sor a hagyományos Szüreti Mulatságot a Petőfi Sándor Művelődési Ház, az önkormányzat, a Turnovszky István Kertbarát Kör és számos civil szervezet közös szervezésében. A falu egyik legnagyobb rendezvények számító, nagyon jó hangulatban lezajlott eseményén részt vett testvértelepülésünk, a szlovákiai Mojmírovce (Ürmény) küldöttsége Imre Kovác polgármester vezetésével. A bíró pár idén Horváth Imre és Horváthné Varga Andrea volt.

12.) Október 1-jén egyházmegyei ifjúsági napot tartottak a helyi evangélikus gyülekezet ifjúsági és gyülekezeti házában. A rendezvényen mintegy száz megyei evangélikus fiatal vett részt.

13.) Október 1-től két állandó körzeti megbízott rendőr teljesít szolgálatot Csömörön, amire korábban még nem volt példa a településen. Erre egyrészt a Kistarcsai Rendőrség létszámfejlesztése, másrészt az önkormányzat anyagi szerepvállalása teremtette meg a lehetőséget. A képviselő-testület döntése értelmében megtörtént a rendőrség számára használatra átadandó gépkocsi megvásárlása is, ami a folyamatos rendőrségi jelenlét feltétele a nagyközségben.

14.) Szeptember végén-október elején több elhanyagolt, külső vagy szélső településrészen került sor közvilágítási lámpák kihelyezésére: temető melletti terület, Középhegy, Majorszegiliget. A fejlesztést a Községgondnokság közreműködésén kívül az Elmüszolg Kft. munkatársai végezték.

15.) Szeptember második felében-október elején kialakításra került két gyalogos-átkelőhely, amelyek a biztonságos gyalogos közlekedést szolgálják az oktatási-nevelési intézményeink közelében. A Kacsoh P. u.- Szabadság út és a Rákóczi u.-Vágóhíd u. sarkán kialakított zebrákhoz közvilágítás, prizmák, jelző csíkok kerültek, illetve kiépültek a szükséges járda- és útszegélyek. 

16.)  Október 3-án személyes találkozón fogadtam a Polgármesteri Hivatalban Trajer Márkot, a csömöri Decathlon áruház ügyvezető igazgatóját. A megbeszélésen a cég és az önkormányzat jövőbeni együttműködési lehetőségeiről esett szó.

17.)  Október 6-án dr. Katona Péter hivatalvezetővel személyesen köszöntöttük otthonában Fogd Mihálynét 90. születésnapja alkalmából. A látogatás során jegyző úr az ünnepeltnek átadta az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt emléklapot.

*****

— A soron következő testületi ülésre várhatóan 2011. november 3-án, csütörtökön kerül sor. Elképzelhető azonban,  hogy a zeneiskola tetőfelújítási munkáinak minél előbbi elkezdése miatt október második felében rendkívüli testületi ülést fogunk tartani.

— A tervek szerint november második felében településfejlesztési fórumot tartunk, falugyűlés keretében. A lakossági fórum időpontját az önkormányzatokat érintő jelentős törvényi változások ismeretében fogjuk kijelölni.

 

Fábri István s.k.

polgármester

Megszakítás