Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Fontosabb települési események

2011 szeptember 20. –
Önkormányzati, települési hírek

2011. augusztus 13-szeptember 15.

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

– Összefoglalás –

1.) Az augusztusi képviselő-testületi döntésnek megfelelően számos egyeztetés történt a zeneiskola megcsúszott tetőszerkezetének javítása-újraépítése tárgyában. Egyrészt az átmeneti helyzetben első osztályosok elhelyezése és a zeneiskolai oktatás helyszíneinek biztosítása, másrészt a műszaki megoldási lehetőségek kidolgozása volt a két fő feladat.

Augusztus 16-án az érintett önkormányzati intézmények vezetőinek bevonásával végül az a döntés született, hogy az első osztályosok a Mátyás Király Általános Iskola Major úti fő épületében kapnak helyet úgy, hogy a sportcsarnok három, termét is iskolai oktatás céljára használja fel az intézmény (de költöztek negyedik osztályok). A zeneiskolások oktatásának céljára pedig az általános iskola fő épülete mellett további helyszínként a művelődési ház nemrég felszabadult helyiségeit jelöltük ki, ahol előtte kisebb felújítást végeztetett a községgondnokság.

E mellett több szakértő bevonásával több, mind műszaki, mind anyagi vonatkozásban jelentősen eltérő javaslat született a tetőszerkezet újjáépítésére, illetve felújítására. Ezeket a szeptember 15-i testületi ülésen tárgyalják meg a képviselők.

A zeneiskolai tető ügy országos média visszhangot kapott.

2.) Augusztus 15-én személyes látogatáson jártunk a Bricostore áruházlánc csömöri egységében. A megbeszélés Lakatos Tamás ügyvezető igazgatóval a Cég és az Önkormányzat közötti együttműködési lehetőségekről esett szó. Az egyeztetésen Biró Attila alpolgármester és Félegyházy-Sütő Eszter kommunikációs kolléganőm is részt vett.

3.) Az augusztus 20. ünnep alkalmából több rendezvényre is sor került a nagyközségben. Augusztus 20-án délelőtt a Szlovák Házban ökumenikus imaóra keretében a négy helyi keresztény felekezet tartott közös egyházi szertartást, amelyen Biró Attila alpolgármester úrral képviseltük az Önkormányzatot. Délután 15.00 órakor került sor a községi ünnepségre, amelyen az Önkormányzat felkérésére Dr. Bándi Gyula, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, a helyi római katolikus egyházközség világi elnöke mondott ünnepi köszöntőt. Az új kenyér áldását Esztergály Előd Gábor református lelkész végezte. A rendezvény keretében a Turnovszky István Kertbarát Kör nagysikerű terménykiállítását tekinthették meg az érdeklődők.

4.) Augusztus  22-én személyes egyeztetést folytatunk a Weekendbus Közlekedési Zrt. képviselőivel a helyi buszszolgáltatás során felmerült problémákról, illetve további együttműködési lehetőségekről. Árajánlatok bekérése után megállapodtunk arról, hogy szeptembertől a cég végzi az általános iskola számára az úszásoktatás kistarcsai helyszínére történő gyermekszállítást. Emellett a helyi férfi kézilabda csapat vidéki mérkőzéseire is ők szállítják majd a csömöri játékosokat.

5.) Augusztus 23-án Csömör-Budapest, Rákospalota határában Berencsi László mezőőr helyszíni intézkedésének köszönhetően megakadályozták a Fővárosi Közterületfenntartó Zrt. szemétszállító munkatársainak illegális hulladéklerakását. Az ügyben rendőrségi eljárás indult.

6.) Augusztus 24-én Biró Attila alpolgármester parlagfű konferencián vett részt Gödöllőn, melyet a Magyar Önkormányzatok Szövetsége szervezett.

7.) Augusztus 26-án országos akció részeként Csömörön is sor került egy nagyszabású parlagfű irtásra a határban, amelyen Biró Attila alpolgármester és Tihanyi Ferenc képviselő vett részt.

8.) A helyi református gyülekezet szervezésében augusztus 29-én, hagyományteremtő céllal ökumenikus horgászversenyt rendeztek a Csömöri Horgásztónál.

9.) Augusztus 30-án személyes látogatáson jártunk a Procter & Gamble-Hyginett Kft. csömöri központi telephelyén. A legnagyobb helyi adófizetőnk vezetőivel – többek között –  Prikler Éva hr.vezető  és Mr. Oliver Geuther ügyvezetővel a Cég és az Önkormányzat közötti együttműködési lehetőségekről esett szó. Ezenkívül vendéglátóink egy rövid gyárlátogatásra is invitáltak, ahol megismerkedhettünk a cég csúcstechnológiát képviselő gyártósorainak működésével. Az egyeztetésen Biró Attila alpolgármester és Félegyházy-Sütő Eszter kommunikációs kolléganőm is részt vett.

9.) Szeptember 1-jén lejárt a Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, Válé Flóriánnak a próbaideje. Mivel egyik fél részéről sem merültek fel érdemi problémák az együttműködést és a közös munkát illetően, ezért kinevezése immár határozatlan időre szól.

A helyi versenycsapatok számára augusztusban és szeptemberben megkezdődött a 2011-2012-es bajnoki idény.

10.) Szeptemberben megkezdődött az oktatás a helyi oktatási-nevelési intézményekben. Az általános iskola tanévnyitó ünnepsége köszöntő beszédének elmondásakor az iskolai-zeneiskolai oktatás új helyszíneiről és a szükségesség váló zeneiskola tető átépítésről-felújításról tájékoztattam a szülőket és az iskolásokat. A tanévnyitó rendezvényen Tormay-Lesták Mária képviselő, az Oktatási-, Sport és Kulturális Bizottság elnökével vettem részt. Aznap délután a zeneiskola, majd az általános iskola tanári karának értekezletén vettem részt, ahol szintén a szükségszerű költözéssel kapcsolatos kérdésekről adtam részletes tájékoztatást.

11.) Szeptember 1-jén a Junior Zrt. kereskedelmi igazgatójával, Babinszki Lászlóval személyes megbeszélésen egyeztettünk az iskolai és óvodai étkezési szolgáltatásnak fejlesztési lehetőségeiről. A megbeszélésen Boross Jenő képviselő vett részt.

12.) Szeptember 1-jén a Biró Attila alpolgármester otthonában köszöntötte Vereszki Pálnét és Vékony Imrénét 90. születésnapja alkalmából. Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt emléklapot hivatalosan dr. Katona Péter jegyző adta át.

13.) Szeptember elején utasítottam dr. Katona Péter jegyzőt és Juhos Dávid műszaki osztályvezetőt, hogy vizsgálják ki az utóbbi húsz év jelentősebb, elsősorban a közösségi intézményeket érintő önkormányzati beruházások, fejlesztések műszaki dokumentációit és szerződéseit. Az intézkedés megtételére a zeneiskola tetőszerkezetének korábbi felújítása során tapasztalt rendkívüli mulasztások késztettek, azzal a céllal, hogy megelőzzük a tetőmegcsúszás okozta problémákhoz hasonló helyzeteket.

14.) Szőcs Ferenc, Torockó polgármesterének meghívására szeptember 2—4. között Boross Jenő, Pásztor Sándor és Tihanyi Ferenc képviselőkkel, illetve dr. Király Edina ügyrendi és közbiztonsági külső taggal közösen részt vettünk erdélyi testvértelepülésünk falunapi rendezvénysorozatán.

15.) Szeptember 6-án közbiztonsági értekezleten vettem részt Kistarcsán, ahol a vendéglátó Solymosi Sándor polgármester úr és… alpolgármester mellett Kerepes (….alpolgármester ) és Nagytarcsa (Rimóczi Sándor polgármester) önkormányzati vezetőivel a településeken szolgálatot teljesítő Kistarcsai Rendőr Örs munkájának hatékonyabbá tételéről esett szó. A rendőrség munkatársai aktuális bűnözési és közlekedésbiztonsági statisztikákat is ismertettek.

16.) Augusztusban és szeptemberben számos egyeztetést folytattunk helyi sportvezetőkkel a látványsportok támogatására kiírt támogatási pályázaton való részvételi lehetőségekről. Önkormányzatunk — részben a nonprofit sport kft.-n keresztül — részt kíván venni a pályázaton, amit a szeptember 15-i ülés egyik napirendi pontja is tárgyal majd.

18.) Szeptember elején megkezdődött a Szabadság út-Kacsoh P. sarkán kivilágított gyalogátkelőhely létesítése. A szükséges járdakapcsolatok kiépítését a Községgondnokság munkatársai végzik.

17.) Szeptember 8-án újabb, egyszerűsített eljárás keretében lefolytatott állampolgársági esküre került sor Önkormányzatunk hivatalában. Ezúttal egy 17 éves kárpátaljai polgár vett esküt a polgármester előtt.

18.) Szeptember 9-12. között Imre Kovač polgármester meghívására Mojmírovcén tettünk látogatást az ottani falunapokon. Önkormányzatunkat a polgármester mellett Biró Attila alpolgármester, Tihanyi Ferenc képviselő és Szabó Erzsébet, a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat vezetője képviselte. Az eseményen nagysikerű műsort adott a csömöri Furmicska Néptánc Egyesület.

Mojmirovcére egy sajátos akció keretében kerékpárral utaztam el. Így kívántam felhívni a figyelmet egyrészt a települések közötti kerékpáros közlekedés fejlesztésének fontosságára, másrészt a sok évszázados közös szlovák-magyar együttélés kulturális és társadalmi értékeire.

19.) Szeptember 13-án önkormányzati intézményvezetői megbeszélést tartottam a Polgármesteri Hivatalban. Az iskola, az óvoda, a zeneiskola, a művelődési ház, a községgondnokság,  a szociális alapszolgáltatási központ és a könyvtár vezetőivel az aktuális intézményi problémákat és feladatokat vitattuk meg.

20.) Lakossági panasz eredményeként szeptember 13-án személyes egyeztetésre került sor a DMRV Zrt. helyi képviselői, az érintett lakossági képviselők és Biró Attila alpolgármester között a szennyvíziszap lerakás problémáiról.

21.) Szeptember 13-án 30 fős finn csoportot fogadtunk a helyi könyvtárban. A látogatóknak — akik közül többen korábban fontos közéleti pozíciót töltöttek be országuk közéletében — röviden bemutattam a települést és önkormányzatunkat.

22.) Szeptember 14-én a Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. régi és új szakosztályainak vezetőivel közös, idénynyitó megbeszélést tartottunk a helyi sport élet aktuális kérdéseiről és fejlesztési terveiről. Az összejövetelen Boross Jenő és Tihanyi Ferenc képviselők vettek még részt az Önkormányzat részéről.

 

***

 

Szeptember 17-én kerül sor az I. Csömöri Sportnapra, amelyen számos sportág, szakosztály képviselteti magát, profi és amatőr sportolók egyaránt. A hagyományteremtő céllal megrendezendő eseményt azzal a szándékkal rendezik, hogy a tömegsport hangsúlyosabb szerepet kapjon a mindennapokban.

A soron következő képviselő-testületi ülés 2011. október 6-án lesz.

Megszakítás