Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Fűtsünk szabályosan!

2019 október 28. –
Önkormányzati, települési hírek

A fa-, szén- és vegyes tüzelésű kályhákba csak kezeletlen fát, szenet, brikettet, pelletet szabad berakni.
Tilos elégetni kezelt (festett, lakkozott) fát, bútorlapot, farostlemezt, kommunális hulladékot, műanyagot, gumit, PET palackot, textilt, veszélyes hulladékot (pl. elemet stb.).

Aki ezekkel az anyagokkal fűti az ingatlanát, megszegi a hatályos jogszabályokat, szennyezi a levegőt, és károsítja a környéken lakók egészségét.
A jogszabály megszegői 300 ezer forintig terjedő bírságra is számíthatnak.

MIÉRT VESZÉLYES?

A hulladékok égetésekor sokféle mérgező anyag szabadul fel. Ezek nagy koncentrációban azonnali halált is okozhatnak, kisebb koncentrációban megbetegítenek.

A köznyelvben linóleumnak nevezett, valóban műanyag (PVC) padlóburkolat égetésénél például a felszabaduló anyagok között keletkező foszgén az első világháborúban harci gázként bevetve katonák ezreinek halálát okozta. Keletkezik még vinil-klorid, amely rákos daganatokat okoz, és dioxinok, amelyek már egészen kis mennyiségekben is meddőséghez, ill. impotenciához vagy torzszülött magzatokhoz vezethetnek. A műanyag zacskók és üdítős palackok égetésénél többek közt olyan anyagok kerülhetnek a levegőbe, amelyek pszichés zavarokat idézhetnek elő, depressziót okozhatnak, csökkenthetik a tanulási képességet vagy éppenséggel rákkeltőek. A tüdőrák a daganatos halálozás vezető oka a gazdaságilag fejlett országokban, Magyarországon a férfiaknál az első, nőknél a harmadik leggyakoribb daganati halálok.

A faforgácslap (valamint a rétegelt lemez, lakkozott fa, stb.) égetése műanyagtartalmuk miatt szintén veszélyes és tilos. A keletkező légszennyező anyagok azonfelül, hogy fejfájást okoznak, rákot is előidézhetnek, valamint irritálják a szemet és a légzőrendszert

A tüzelés vizsgálatára kirendelt személyt be kell engedni az ingatlanba, ha ez nem történik meg, akár a rendőrséget is segítségül hívhatják. A vizsgálat költségét a hatóság előlegezi. A tettenérés megkönnyíti az eljárást, de annak nem kizárólagos feltétele. Ha nincs tettenérés, akkor a szakértői vizsgálat segít, ha az elkövető nem ismeri el a hulladék, a kezelt fa égetését. A tüzelőberendezésből és a kémény falából a hulladékégetés laboratóriumi körülmények között később is kimutatható.

Nem a büntetés, hanem a helyes tüzelőanyag használatának elérése a cél. Azonban a visszatérő problémák esetén a szabálysértőkkel szemben a járási hivatal eljárást indít, és több százezer forint pénzbírságot is kiszabhat.

 

Információk a tűzifa-támogatásról

Alkalmanként 1 m3 tűzifatámogatás állapítható meg annak a személynek, aki létfenntartását veszélyeztető élethelyzetbe került, és családjában az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg az 62 700 Ft-ot, egyedül élő esetén a 85 500 Ft-ot. A tűzifa-támogatást az önkormányzat szociális osztályán lehet igényelni.

 

Ha valaki szabálytalanságot tapasztal, a Polgármesteri Hivatalnak jelezheti  az alábbi elérhetőségeken:

Vadász László igazgatási osztály:  06 28 544 034; 06 30 655 8907

Kiss Sándor közetület-felgyelő: 06 30 306 4778

Murányi Tamás közterület-felügyelő: 06 70 951 7307

Megszakítás