Üdvözöljük!

Hogyan hasznosíthatjuk a lehullott lombot?

2019 november 25. –
Önkormányzati, települési hírek

A téli időszakban szünetel a zöldhulladék-elszállítása, így felvetődik a kérdés, mit tegyünk a kertünkben keletkező avarral. A témával kapcsolatban Kulich Gábort tájépítészt, a CSÖTESZ vezetőjét kérdeztük.

A lehulló lomb a talaj tápanyagának elsődleges és legfontosabb forrása. Ezért, ha tehetjük, érdemes a lombot a fa alatt hagyni,  hogy természetes úton elkomposztálódjon, és így megfelelő talajt és tápanyagot biztosítson a fának. Ha ezt nem tesszük, a fa egy idő után „éhezni” fog.   A vastag levélréteg, például az avarkupacok létrehozása a hő megtartása miatt télen is biztosítja a talaj számára fontos komposztfolyamatot, amely elegendő tápanyagot biztosít a fának.

Ha azt szeretnénk, hogy tavasszal már ne legyen az előző évben  lehullott lombnak nyoma, érdemes késő ősszel fűnyíróval párszor átmenni a lombtakarón, így a felaprított levelek tavasszal már nem zavarják a kert küllemét.

A másik jó megoldás, a levelek komposztálóba hordása,  hiszen az így keletkező humuszt aztán visszatáplálhatjuk a fa köré, ráadásul a többi növénynek, virágágyásoknak és zöldséges kerteknek is megfelelő, természetes tápanyagot biztosít.

Falevéllel lehet még talajt takarni, vagyis mulcsozni. Terítsük el a faleveleket  a cserjék és virágágyások alatt minimum 10cm vastagságban, ezáltal megóvhatjuk a növényeinket a téli kiszáradástól., ugyanakkor tápanyaggal látjuk el őket.

Megszakítás