Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Kismértékben, de minden intézményben jelen van a fertőzöttség

2020 november 04. –
Önkormányzati, települési hírek

Csömör Nagyközség Önkormányzata az elmúlt napokban több intézményben is ún. PCR koronavírus tesztet végeztetett saját költségen a dolgozók körében. A tavaszi, széles körű teszteléshez hasonlóan ez is a megelőzést, a járvány terjedésének lassítását és elsősorban a dolgozók és a helyi lakosság védelmét szolgálta, hiszen a közösségi intézmények munkatársai gyakran találkoznak ügyfelekkel, csömöri polgárokkal.

Általánosságban elmondható, hogy szinte minden intézményben jelen van a vírus, de mindenütt csak néhány pozitív teszteredmény született. Ez azt jelenti, hogy egyrészt az eddigi intézkedéseknek volt érdemi megelőző hatása, és még abban a fázisban vagyunk, hogy határozott cselekvéssel lehet tenni a fertőzés terjedési ütemének csökkentése érdekében. Természetesen ez is csak helyi vonatkozású lehet, hiszen a járvány nem áll meg a település határánál.

A Polgármesteri Hivatal negyven állandó és bedolgozó munkatársa körében két főnél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, egyikük középsúlyos tünetekkel otthoni karanténban tartózkodik, a másik dolgozónak egyelőre nincsenek tünetei. A Hivatal a teljes fertőtlenítést követően péntektől ismét működik, a higiéniai előírások érvényben maradnak, sőt, tovább szigorítják azokat. Ennek lényege, hogy egyrészt a dolgozók egy része otthonról dolgozik, másrészt a személyes ügyfélkapcsolatot minimalizálják, csak rendkívül indokolt esetben lehet ügyfeleknek belépni a hivatali épületbe, az ügyintézés, információkérés döntően telefon vagy e-mailen zajlik.

A Képviselő-testületben az ügyrendi bizottság elnöke és az alpolgármester koronavírusos, középsúlyos tünetekkel otthon vannak karanténban. Alig vették észre a médiában és a kormányhivatalokban, de a lényeg, hogy a kormány ismét veszélyhelyzetet hirdetett, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatok képviselő-testületei nem ülésezhetnek, polgármesteri rendeletekkel lehet irányítani a települést. A bizottsági ülések egy része helyett így video konferencia formájában egyeztetik az egyes témákat, a polgármester a korábbi helyi gyakorlatnak megfelelően pedig a képviselőkkel történő egyeztetések után hozza meg a döntéseket.

A két nemzetiségi önkormányzat képviselő tagjainak is biztosította a tesztelés lehetőségét az önkormányzat. A szlovák önkormányzat elnöke koronavírusos, a német önkormányzatban jelenleg nincs fertőzött, korábban egy pedagógus volt érintett, de ő már a betegségen és a karanténon is túl van.

A Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetője és négy munkatársa is fertőzött. A házi gondozottak és az idősek ellátása miatt ők gyakrabban vettek részt tesztelésen. Most gyors munkahelyi átszervezés következik, a fertőzött dolgozók karanténba kerülnek. Az önkormányzat a biztonság növelése érdekében a jelenleg negatív teszttel rendelkezők esetében rövidesen újabb tesztelést végeztet.

A művelődési ház dolgozói között nem találtak pozitív teszt eredményt. Az intézményben nyár végén tánctanároknál mutatták ki a vírusos fertőzést, azóta a szigorú járványügyi szabályok betartásával zajlik a hétköznapi élet: a nagy rendezvényeket nem tartják meg, a kisebb létszámú alkalmakat és a csoportfoglalkozások nagy részét viszont igen.

A sportközpontot működtető sport kft. dolgozói is részt vettek a tesztelésen. Az ügyvezető igazgató már több mint egy hete karanténban van, és korábban két sportoló volt érintve a fertőzéssel. A mostani eredmények szerint egy atlétaedző, két labdarúgó edző fertőzött, továbbá egy takarító munkatárs. Itt is gyors átszervezés várható, ami érintheti az edzéseket, a hétvégi mérkőzéseket is.

Mivel az egyik nemzetiségi óvónő teszteredménye pozitív lett, ezért a Laky utcai önkormányzati óvoda teljes dolgozói karán a legújabb, megbízhatónak bizonyult antigén tesztet végzik el, hogy hétvégére már biztos képet kapjanak az esetleges fertőzöttségről. Az épület teljes, ózonos fertőtlenítését is elvégzik csütörtökre. Az óvodák esetleges bezárásáról országosan a tiszti főorvos dönthet, de egyelőre Csömörön erről nincs szó.

A többi helyi intézmény (beleértve az állami fenntartású iskolát és zeneiskolát, illetve az egyházi óvodát) vezetőjénél is PCR tesztet rendelt meg az önkormányzat, nem találtak közöttük fertőzöttet.

 

Az ózónos fertőtlenítést a csömöri iiletőségű Stefi Clean Kft. végezte.

https://irodahaztakaritas.com/

https://www.facebook.com/steficlean

 

Megszakítás