Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Koronavírus-megelőző intézkedések és tudnivalók Csömörön – folyamatosan frissülő hírek

2020 március 16. –
Önkormányzati, települési hírek

A koronavírus megelőzésével kapcsolatos, a csömöri lakosokat közvetlenül érintő információkat itt olvashatják. A híroldalt folyamatosan frissítjük.

Május 22. A 2020. május 22-i kormányrendeleteket és a járványügyi helyzet alakulását is figyelembe véve az önkormányzat vezetői egyeztetést folytattak az önkormányzattal ellátási szerződésben lévő magánbölcsődék vezetőivel, az önkormányzati óvoda és a települési evangélikus egyházi óvoda igazgatóival, továbbá tájékoztatást kértek az állami fenntartású általános iskola és zeneiskola igazgatójától. Bővebb információk: http://www.csomor.hu/oldal/kozlemeny-a-csomori-oktatasi-es-nevelesi-intezmenyek-nyitvatartasarol

Védőpajzsokat ajánlottak fel a Polgármesteri Hivatalnak. Május közepén az ETILÉN Kft. 50 db arcvédő pajzsot adományozott a  Polgármesteri Hivatalnak, melynek  jelentős részét a  hivatal és az egészségház dolgozói kapták meg.

Május 16. Fokozatosan oldják fel a szigorításokat. A legújabb kormányintézkedésekre és a hazai járványügyi helyzetre tekintettel Csömör Nagyközség Önkormányzata az elkövetkező hetekben megkezdi a szigorító intézkedések fokozatos feloldását. Minden intézkedést a csömöri polgárok számára átláthatóan, előre tervezhetően és egyértelmű szabályok szerint hozunk meg. A döntéseknél figyelembe vesszük egyrészt településünk falusias-kertvárosias jellegét, másrészt elhelyezkedését is, vagyis hogy lakóhelyünk a fővárosi agglomerációban található, Budapesttel szinte teljesen egybeépült. A feloldásrkról bővebben itt olvashatnak: http://www.csomor.hu/oldal/fokozatosan-oldjak-fel-a-szigoritasokat

Május 14. Lezajlott a lakossági tesztelés. 187 jelentkezőből 158 csömöri lakos vett részt az önkormányzat által május 14-re szervezett koronavírus szerológiai vénás teszten, melyet a Csömöri Egészségház parkolójában felállított mobillaborban végzett el a Mikro Miko Med Kft.A szűrőbusz kiszállási díja 15 000 Ft, a vizsgálat 12 000 Ft-ba került, melyből az önkormányzat a kiszállás díjat és a teszt egy részének költéségét átvállalta, így a lakóknak a fennmaradó 8 500 Ft-ot kellett  a helyszínen megfizetnie. Késő délelőttől a tesztre érkezőket szakmai kérdésekben Dr . Balázs Péter orvos segítette.

Május 8.  Csömör Nagyközség Önkormányzata a 14. életévét betöltött lakosok számára koronavírus  szerológiai vénás tesztet szervez május 14-én csütörtökön a Csömöri Egészségház parkolójában felállított mobillaborban. A laboratóriumi vizsgálatot a Mikro Miko Med Kft. végzi. A teszten való részvétel önkéntes. A szűrőbusz kiszállási díja 15 000 Ft, a vizsgálat 12 000 Ft- ba kerül, melyből az önkormányzat a kiszállás díjat és a teszt egy részének költéségét átvállalja, így a lakóknak a fennmaradó 8 500 Ft-ot kell a helyszínen megfizetnie bankkártyával vagy készpénzzel. További tudnivalók:http://www.csomor.hu/oldal/koronavirus-tesztelest-szervez-az-onkormanyzat-a-lakosoknak

Május 4. Az önkormányzat újabb teszteléseket végzett, melyen a postások és a csömöri kommunális hulladédkszállítók  vettek részt. Az eredmények negatívak lettek.

Április 28. Önkéntes karantént kérnek a kórházból hazatértektől.A kórházakban bármilyen célú kezelés alatt tartózkodók fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve, amit az első helyi, igazolt koronavírusos betegek is megerősítenek. A vírusmegelőzés hatékonyságának növelése miatt ezért, orvosi szakmai támogatással, az önkormányzat azt kéri a kórházi ápolásból Csömörre hazatértektől, hogy önkéntesen maradjanak két hétig karanténban. Szájmaszkot és a gumikesztyűkből összeállított védőeszköz csomagot is térítésmenten eljuttatnak az érintettekhez. A Szociális Alapszolgáltatási Központ, amennyiben az érintettnek nincs hozzátartozói segítsége, az önkéntes karantén idejére igény szerint a házi ellátásban segítséget nyújt, melyet az alábbi elérhetőségeken lehet kérni:

06-28-544-062

06-28-544-020

06-30-821-1916 

Április 27. Újabb teszteket végeztetett az önkormányzat. Az április 21-én az egészségügyi, szociális, és hivatali dolgozók  körében szervezettek után  az önkormányzat újabb teszteléseket végzett önköltségen a közfeladatokat ellátók, önkéntes tűzoltók, polgárőrök, CSÖTESZ és Községgondnokságon dolgozók körében. A tesztek, hasonlóan az első körben végzettekéhez, mindenkinél  negatívak eredményt mutattak.

Április 25-étől Csömör nagyközség közigazgatási területén működő, a nyilvánosság előtt nyitva álló üzletekben, szolgáltatói helyeken és tömegközlekedési eszközökön a szájmaszk vagy azt helyettesítő, az orrot és a szájat takaró textilanyagok (sál, kendő stb.) viselése kötelező, melynek használatát a türelmi idő után, április 27-étől hétfőtől ellenőrizni fogják. A rendelet a csömöri polgárok alapellátását biztosító kereskedelmi egységekben, szolgáltatóknál dolgozók egészségét kívánja védeni, de az a boltokba, illetve a szolgáltatókhoz betérő vásárlók védelmét is ugyanúgy szolgálja. A rendelet mind a szolgáltatókra (eladók, buszsofőr stb.), mind a szolgáltatást igénybe vevőkre (vásárló, utas stb.) egyaránt vonatkozik.

Április 21. Az önkormányzat koronavírus tesztet rendelt meg a helyi egészségügyi és szociális dolgozóknak. Múlt hét csütörtökön és pénteken a csömöri önkormányzat az egyik legelismertebb magánlabortól kért helyi kiszállást. A koronavírus tesztje  mindenkinek negatív lett. A Mundi Medical Bt. által végzett mintavétel alapján a Budapest III. kerületi MikroMicoMad laborban ún. PCR teszt eredményei másnapra készültek el. A Csömöri Egészségház és a Szociális Alapszolgáltatási Központ, valamint a Polgármesteri Hivatal minden állandó és alkalmi bedolgozójának koronavírus tesztje negatív lett. A  jelentős összegbe kerülő vizsgálatok elvégzésére azért volt szükség, mert a csömöri lakosokkal, azon belül pedig a különösen veszélyeztetett idős korúakkal napi kapcsolatban álló dolgozók esetében különösen fontos az elővigyázatosság, a vírus terjedésének megakadályozása. A későbbiekben szerológiai gyorsteszt is készül majd. Ezen a  héten újabb, a lakossággal gyakran kapcsolatba kerülő, közfeladatot ellátó dolgozók tesztjei is elkészülnek majd.

Április 17. A kormány adta legújabb felhatalmazással élve az önkormányzat a hétvégéken, szombaton és vasárnap továbbra is megtiltja a 3 főnél nagyobb létszámú csoportosulásokat közterületeken. Kivételt képeznek azok, akik egy háztartásban élnek, de ők is csak a kijárási korlátozásokra vonatkozó kormányrendeletben meghatározott céllal hagyhatják el otthonaikat.

Április 15. Arra kérik az időseket, boltba se menjenek. A település hét nyitva tartó élelmiszerboltjánál  hétköznapokon reggel 9-12 óra között az önkormányzat megbízásából az óvodai munkatársak hívták fel a veszélyeztetett, 65 év feletti vásárlók figyelmét arra, hogy egészségük megóvása érdekében ne járjanak boltokba, hiszen a SZAK minden szükséges bevásárolnivalót beszerez számukra, mint ahogy a postai ügyeket és a gyógyszertári beszerzéseket is megoldják. Az önkormányzat a boltok előtt az idősebb korosztály számára mosható maszkokat és gumikesztyűt adott át.

Április 10. nagypéntek: Újabb szigorítást vezetett be az önkormányzat a közterületek használatára, így lezárták a Bulgárkert teljes területét, a Kossuth utca végén található játszóteret és régi strand területét (ökoparkot), a kitekintő pontot és a pataksétányt is,  valamint több lezárást hajtanak  végre a  település bekötőútjainak egyes szakaszainál is, hogy a szabálytalan és veszélyes gyülekezéseket megakadályozza az önkormányzat. Az intézkedésre az elmúlt hétvége tapasztalatai alapján került sor, amikor Csömör külterületein és  a fent említett népszerű parkokban  népes piknikező  társaságok jelentek meg, nem betartva ezzel a kijárási korlátozás szabályait. Külön önkormányzati rendeletben megtiltunk bármely közterületen való csoportos, 3 fő fölötti tartózkodást azon személyek esetében, akik nem egy háztartásba tartoznak.

Április 6-7.: Hétfőtől folyamatosan érkeznek az önkormányzat által megrendelt védőeszközök, főként szájmaszkok, kézfertőtlenítők és védőkesztyűk. A koronavírus járvány megjelenése óta Fábri István polgármester, Tormay-Lesták Mária alpolgármester és Eigler Tamás pénzügyi bizottsági elnök, illetve az önkormányzat munkatársai számos csatornán keresztül intézik a megrendeléseket. Elsősorban a helyi egészségügyi dolgozókat és a szociális házi ellátást végző munkatársakat látják el ezekkel az eszközökkel, második ütemben azonban már minden közintézményhez (iskolák, óvodák, bölcsődék, sportcsarnok, művelődési ház, polgármesteri hivatal stb.) tudtak juttatni eszközöket. A kör tíz napja kibővült, így a helyi boltosok, utcai árusok és egyéb szolgáltatók is kaptak a védőeszközökből, mint ahogy a házi ellátáson keresztül is eljuttatták idősekhez, rászorulókhoz is.

Most hétfőn további 2 ezer FFP-2-es szájmaszk és 5 ezer darab eldobható orvosi szájmaszk érkezett. Ma megérkeztek a helyi hivatalhoz azok a fertőtlenítőszerek is, amelyekkel a közterületeket, különösen a buszmegállókat, korlátokat, szeméttárolókat fertőtlenítik majd rendszeresen az önkéntes tűzoltók. A napokban kesztyűszállítmányok és kézfertőtlenítők érkeznek nagy tételben – utóbbiak beszerzése volt eddig a legnehezebb. A szájmaszkok, kesztyűk és fertőtlenítő folyadék  beszerzésében az önkormányzat segítségére volt Juniha Zsolt, aki felrőtlenítő kendőket  adományozott.

Április 2. szerda: A Csömörön nyitva tartó kereskedelmi egységek munkatársai (zöldségüzletek, benzinkutak, élelmiszerüzletek, utcai árusok, egyházak)  is kaptak az önkormányzat által vásárolt maszkokból. A SZAK április 3-án a gondozásában lévő rászoruló időseknek is kiviszi a maszkokat.

Március 31. kedd: Az önkormányzat  térítésmentesen felajánlotta a csömöri vendégházat a kistarcsai kórház egészégügyi dolgozóinak, melybe március 31-én meg is érkeztek az első orvosok, így  jelenleg hat egészségügyi dolgozó  lakik itt. A szállás kapacitásáig folyamatosan fogadják az orvosokat, ápolókat.

Március 28. szombat: A 65 év felettiek csak reggel 9 és 12 között mehetnek élelmiszerüzletbe, drogériába, gyógyszertárba, piacra. Ezeken a helyeken ekkor csak ők lehetnek, a fiatalabb korosztály 12 óra után vásárolhat az üzeltekben, piacokon. Tilos vendéglátó üzletben tartózkodni, kivétel ez alól az ott dolgozók, és az elvitelre készült ételek kiadása és elszállítása. Mindenki köteles a társas érintkezést a minimálisra csökkenteni, és más embertől legalább másfél méter távolságot tartani, még tömegközlekedés során is. 

Március 26. csütörtök: Megérkeztek az önkormányzat által, mintegy 1,5 millió forint értékben rendelt gyári maszkok, melyeket a településen dolgozó egészségügyi munkatársak, SZAK dolgozók, iskolai és óvodai ügyeletet ellátó pedagógusok és munkatársak, illetve a Községgondnokság, közterület-felügyelők és a rendfenntartást ellátók kapnak meg. 

Az önkormányzathoz felajánlás érkezett a Csömörön működő  Gunagriha TranscenDENTAL magánfogorvosi rendelő vezetőjétől, aki a saját  orvosi sterilizáló készülékét adja kölcsön az önkormányzatnak, mely az orvosok, egészségügyi dolgozók és  SZAK munkatársak speciális maszkjának sterilizálását biztosítja.

 

Március 23. hétfő: Házilag varrtak maszkot a csömöriek. Csüllög Irma kezdeményezésére csömöri varrónők és varrni tudó anyukák, nagymamák álltak össze, hogy házilag varrt maszkokkal támogassák azokat a munkatársakat, akik nap, mint nap azért dolgoznak, hogy minél hatékonyabb legyen Csömörön a vírus elleni védekezés. A szorgos kezek mintegy 1200 kifőzhető maszkot varrtak meg az önkormányzat által vásárolt anyagból. A maszkok a csömöri háziorvosok ajánlásával és ellenőrzése mellett készültek el. Mindezek mellett a Winkler Patika jóvoltából gumikesztyűk is eljutottak a nagyközség működését segítő munkavállalókhoz. Ugyanakkor már úton van az önkormányzati megrendelés is, így a gyárilag készített maszkok is hamarosan megérkeznek.

Március 20. péntek: Az önkormányzat a kistarcsai kórházba érkező új dolgozóknak ajánlotta fel átmenetileg a nemrég elkészült helyi vendégházat. A napokban dr. Kiss Zsuzsanna és dr. Hülitzer Katinka háziorvosok hívták fel az önkormányzat figyelmét arra, hogy rövidesen szállás gondokkal küzdhet a kistarcsai Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, mivel zajlik a más településről, akár messze vidékről érkező egészségügyi önkéntesek toborzása, de a jelenlegi bejáró dolgozóknak is gondjuk akadhat, ha kijárási tilalmat rendelnek el Magyarországon. Fábri István polgármester éppen ezért megkereste a szomszédos településen működő, regionális funkciókat ellátó kórház vezetését, hogy a település szívesen segít az intézmény átmeneti szállásgondjainak enyhítésében. A 3-szor 2, illetve 3 szobás apartman szállásból és 4 kétágyas szobából álló új Béke téri vendégházban összesen 29 fő kulturált elszállásolására van mód. Az önkormányzat a szállást teljesen ingyen bocsájtja rendelkezésre az elkövetkező hetekben, hónapokban, sőt, térítésmentesen meleg étkezést is biztosít a vészhelyzet időszakában nagy munkát vállaló egészségügyi dolgozóknak.

Március 18. szerda: Gyűjtődobozban is leadhatók a receptigények

Abban az esetben, ha valaki nem tudna e-mailt küldeni i vagy telefonálni, akkor az egészségház szélfogóiba újonnan kihelyezett dobozokba helyezheti a recept igényét. Ehhez az alábbiakat kell megadni: név, TAJ-szám, gyógyszer neve, igénylő telefonszáma. A recepteket az orvosok online juttatják el a patikába, ahol a következő munkanapon kiválthatják azokat.

A SZAK és az önkormányzat folyamatosan biztosítja a házhoz szállított étkezési ellátást

A rászorulók mellett az önkormányzat a település intézményeiben ügyeletet ellátó munkatársak (SZAK dolgozók, pedagógusok stb.) részére is folyamatosan biztosítja az ebédkiszállítást, melyhez plusz autót és személyi erőforrásokat is biztosít.

A SZAK a szokásos ellátottak mellett folyamatosan fogadja az ebédkiszállítási igényeket, így azok számára is biztosított a szolgáltatás, akik eddig idős koruk ellenére nem vették igénybe, azonban a jelenegi helyzetben segítséget jelent számukra az ebéd kivitele.

A Polgármesteri Hivatalban e-mailben vagy telefonon intézhetnek ügyeket az alábbi elérhetőségeken:

 

Műszak: muszak.ov@csomor.hu

 

Pénzügy: penzugy.ov@csomor.hu

 

Ado: adooszt@csomor.hu

 

Igazgatás: igazgatasioszt@csomor.hu

 

Általános: recepcio@csomor.hu

 

Telefonos ügyintézés az alábbi indppontokban és elérhetőségeken:

 

Hétfőn: 8-18 óráig

 

Szerdán: 8-16 óráig

 

Pénteken: 8-12 óráig

 

Műszaki osztály: 06-28-544-030

 

Pénzügyi osztály: 06-28-544-032

 

Adó csoport: 06-28-544-027

 

Igazgatási osztály: 06-28-544-026

 

Általános bejelentés: 06-28-544-020

 

Március 17. kedd: A csömöri védőnői szolgálat felhívása:http://www.csomor.hu/oldal/a-csomori-vedonoi-szolgalat-tajekoztatoja-az-uj-eljarasrend-bevezeteserol

 

A beszerzési nehézségek ellenére az önkormányzat mintegy 1,5 millió forint értékben rendelt meg maszkokat a nagyközség működését biztosító alkalmazottak (egészségügyi dolgozók, SZAK munkatársak, közterület-felügyelők, polgárőrök, önkéntes tűzoltók, ügyeleti munkatársak) számára, melyek hamarosan megérkeznek.

 

Március 17. keddtől Csömörön is érvénybe lépett a központi rendelet, mely szerint az éttermek, cukrászdák, presszók 15 óráig tarthatnak nyitva. között. Az élelmiszerüzletek és a patikák a megszokott nyitva tartással üzemelnek.

 

Március 16. hétfőtől bezárták az általános iskolát és a zeneiskolákat, óvodákat, bölcsődéket, valamint lezárták a játszótereket és a horgásztavat és az egyéb közösségi tereket is. Március 14-étől a sportcsarnokot, szabadtéri sportközpontot, művelődési házat, könyvtárt és a tót hagyományaink házát is bezárták.

 

Polgármesteri Hivatal: A személyes ügyfélfogadás szünetel, sürgős és halaszthatatlan ügyekben e-mailben vagy telefonon kereshetőek az ügyintézők.

 

Szociális Alapszolgáltatási Központ: Lemondták az idősek számára szervezett klubfoglalkozásokat, előadásokat, és a koronavírus által különösen veszélyeztetett korosztály miatt a hétköznap biztosított benntartózkodást is megszüntették. Ezzel párhuzamosan még nagyobb arányban a házi segítségnyújtásra álltak rá. Az elkövetkező hetekben az intézményre különösen nagy teher hárul az otthoni idős, beteg rászorulók, illetve családok ellátása terén.

 

Községgondnokság és Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft: A település hétköznapi működését biztosító, a közterületeken folyó munkákat végző önkormányzati intézmény és nonprofit cég a legszükségesebb munkákra koncentrál az elkövetkező hetekben.

 

A civil és egyházi közösségek is komoly önkorlátozásokat vezettek be.

 

Egyházak:

 

A Csömöri Evangélikus Gyülekezet: Nem tartja meg az istentiszteleteket, az evangélikus templom és gyülekezeti ház bezárt.
A baptista közösségben nem tartanak gyülekezeti alkalmakat, a Jókai utcai imaház bezárt.
A helyi római katolikus egyházközség az általános rendelkezéseknek megfelelően egészen a nagyböjt negyedik hétvégéjéig a hétköznapi és hétvégi miséket sem tartják meg.
A református gyülekezeti terem bezárt, a vasárnap 10 órai istentiszteletet a gyülekezet Facebook oldalán élőben követhetik a nézők, valamint felvételről később is megtekinthetőek a gyülekezet honlapján.

 

Összefogás Egyenlő Esélyekért Alapítvány: Az Ibolya utcai intézményben szabályosan, a higiéniai előírásokat hangsúlyosan betartva zajlik a működés. Látogatás azonban nem lehetséges az intézményben. Az alapítvány ellátottjai számár atovábbra is üzemel a főzőkönyha, azonban a házhozszállítást jövő héttől már nem tudják vállalni, így az érintetteket a Szociális Alapszolgáltatási Központ látja majd el házhoz szállított ebéddel.

 

Utazás:

 

A Csömör-Bp. Örs vezér tere és a Csömör-Pécel közötti járatokat üzemeltető Weekendbus Zrt. a szokásos rend szerint közlekedik. Néhány napja közleményt tettek közzé, melyben a higiéniai rendszabályok hangsúlyos betartásán túl azt kérik az utasoktól, hogy egyrészt betegen ne szálljanak fel a járműre, másrészt törekedjenek a minél kevesebb testi kontaktusra a buszvezetőkkel úgy is, hogy a jegyvásárlás helyett a bérletes utazást részesítik előnyben. A cég maga is folyamatos fertőtlenítést végez a buszok belső utasterében.

 

A HÉV a tanítási szünetre érvényes menetrend szerint közlekedik.

 

Csömör háziorvosainak tájékoztatója és javaslatai a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban: http://www.csomor.hu/oldal/csomor-haziorvosainak-tajekoztatoja-es-javaslatai-a-koronavirus-jarvannyal-kapcsolatban

 

Tájékoztató anyagok a helyes kézmosásról, maszk visellésének szabályairól és a gyógyszerkiváltás menetéről az alábbi linkről érhetőek el.

Megszakítás