Üdvözöljük!

Legalább júniusig zárva lesznek a csömöri intézmények

2020 április 01. –
Önkormányzati, települési hírek

Az önkormányzat a helyi óvodák és bölcsődék, a kulturális és sportlétesítmények zárva tartásának júniusig történő meghosszabbításáról döntött a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Fábri István polgármester – előzetesen konzultálva a képviselő-testület tagjaival és a jegyzővel, illetve egyeztetve az érintett intézmények vezetőivel – meghosszabbította az önkormányzati Csömöri Nefelejcs Művészeti Óvodában, és az egyházi fenntartású Csömöri Rózsakert Evangélikus Óvodában március 16-ával elrendelt rendkívüli szünetet, és ugyanígy rendelkezett a négy csömöri magán bölcsőde esetében is: Maugli Alapítványi Családi Bölcsőde, Pöttöm Fészek Családi Napközi, Mesevár Bölcsőde, Kópék Bölcsődéje. Emellett döntés született a Csömör Sportcsarnok és a Csömöri Szabadtéri Sportközpont, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és a Sinka István Községi Könyvtár május végéig történő zárva tartásáról.

            „A napról-napra történő újratervezés lényegében éppen az értelmes tervezést teszi lehetetlenné” – mondja a polgármester. “Konzultálva ezért a helyi nevelési és közösségi intézmények vezetőivel, úgy döntöttünk, hogy a március közepétől érvényben lévő rendkívüli szünetet meghosszabbítva, április és május hónapra is bezárjuk ezeket az intézményeinket. A központi kormányzati intézkedésekre és a hivatalos tájékoztatásra, illetve az állami népegészségügyi szervek előrejelzéseire tekintettel úgy véljük, hogy ebben az időszakban a gyermek intézményeink bezárása a járvány minél hatékonyabb megfékezését szolgálja. Természetesen folyamatosan figyelembe vesszük majd az iskolákra vonatkozó állami döntéseket is. Ezenkívül nincs értelme kulturális, sport és egyéb közösségi rendezvényeket, programokat tervezni a településen, mint ahogy a csoportos sport és egyéb foglalkozások, edzések, táncpróbák stb. megtartása sem javasolt járványügyi szempontból. Minden intézmény és munkavállaló, illetve az ott működő közösségek számára egyértelmű helyzetet, tervezhető időszakot jelent, ha határozottan kimondjuk: nyárig az intézmények nem nyitnak ki és elmaradnak a település közösségi eseményei is.”

 

A többi önkormányzati intézményben szintén júniusig meghosszabbítják a jelenleg érvényben lévő speciális munkarendet.

A Polgármesteri Hivatalban a személyes ügyfélfogadás szünetel, de levélben, e-mailen és telefonon továbbra is lehet ügyeket intézni. A dolgozók jelentős része átállt otthoni, online munkavégzésre, a jegyző normál munkaidőben folyamatos munkát és rendelkezésre állást írt elő. A szakbizottságok tagjai is telefonon és online egyeztetnek, egyedül a képviselő-testület tagjai tartják meg személyes jelenléttel az üléseket (legutóbb már szabadtéren, szájmaszkban).

             A Szociális Alapszolgáltatási Központra minden korábbinál több munka hárul. Az intézmény látja el az összes, folyamatosan növekvő számú rászoruló idős otthoni betegápolását és étkeztetését, a rászoruló bölcsődés, óvodás és iskolás gyermekek étkeztetését. A nap mint nap bővülő feladatok új munkaerő bevonását teszik szükségessé, így pl. más önkormányzati intézményekből is átcsoportosítottak dolgozókat az ételek kiszállítására és egyéb szociális feladatok elvégzésére.

            A nagyközség működtetésében meghatározó szerepet betöltő Csömöri Községgondnokság és Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft a jelenlegi járványügyi körülmények között szinte csak az alap feladatok elvégzésére koncentrál: szemétgyűjtés, kátyúzás, zöldterületek gondozása, gallyazás stb., illetve rendkívüli helyzetek megoldása. Ők döntően szabadban dolgoznak, de rájuk is szigorú egészségügyi és higiéniai előírások vonatkoznak.

            Az önkormányzati képviselő-testületben konszenzus van abban, hogy lehetőleg minden közintézményi munkahelyet meg kell őrizni és arra kell törekedni, hogy a helyi munkavállalókat minél kisebb mértékben sújtsák a válság okozta anyagi terhek és ne veszítsék el állásukat. Ehhez viszont az átmeneti időszakban az intézményvezetőknek radikálisan át kell szervezniük a munkarendet, hogy a dolgozóik folyamatos munkát végezhessenek.

Megszakítás