Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Nemzetiségünkért díjat kapott a Furmicska

2019 július 12. –
Önkormányzati, települési hírek

Acsa adott otthont július 6-án az Országos Szlovák Önkormányzat által szervezett Magyarországi Szlovákok Napjának (Dňa Slovákov v Maďarsku), amelyre az ország minden tájáról érkeztek vendégek. Ez az esemény a magyarországi szlovákság egyik legkiemelkedőbb társadalmi-kulturális eseménye, mely lehetőséget nyújt a kulturális értékek bemutatására és az egymástól akár távoli megyékben élő magyarországi szlovákok találkozására.

A Furmicska Néptánc Egyesület idén hatalmas elismerésben részesült a folyamatos és egyre több kulturális területet lefedő hagyományőrző tevékenysége miatt és átvehette Hollerné Racskó Erzsébet elnöktől az Országos Szlovák Önkormányzat Nemzetiségünkért díját. 

Az díjátadót elnöki köszöntő nyitotta meg. A rendezvényen jelen volt a Határon Túli Hivatal elnöke, Ján Varšo, a Szlovák Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét, Pavol Hamžíkot a követség első titkára képviselte,a Szlovák Intézet igazgatója, Ildikó Siposová, a Külhoni Szlovákok Világszövetségének elnöke Vladimír Skalský, az alapvető jogok biztosának a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettese, Szalayné Sándor Erzsébet, valamint a magyarországi szlovákok lakta települések polgármesterei, önkormányzati képviselői is szép számmal tették tiszteletüket ezen a neves eseményen.

A program keretein belül egyesületünk részt vett az ökumenikus áhítaton az acsai evangélikus templomban, melyet Lackner Pál evangélikus püspök vezetett, és a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete regionális központjainak gálaprogramján. A gálán kiemelkedő sikerrel a Csömöri aratókoszorú című – Arany (kiváló) KÓTA minősítést szerzett – koreográfiánkból mutattunk be részleteket.

A műsor után egyesületünk tagjai interjút adtak a Domovina című tévéműsor háziasszonyának, Antala Zsuzsának, mely megtekinthető lesz a Duna és Duna World csatornákon augusztus 5-én. Továbbá a Kossuth rádióban is hallhatnak rólunk.

A csodálatos elismerés mindenképp arra motiválja az egyesületet és a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatot egyaránt, hogy a jövőben is mindent megtegyünk kulturális értékeink életéséért és továbbadásáért.

                                                               

                                                                                                                                                                            Takács Fanni Bernadett

Megszakítás