Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Nordic walking túra a selmeci-hegységbe

2013 április 04. –
Önkormányzati, települési hírek

Túratáv: kb. 14 km, szintkülönbség: 640 méter, több részletben. A túra átlagos erőnléttel könnyen teljesíthető. Időpont: 2013. május 1.

A csömöri nordic walking csapat egynapos kirándulást szervez Selmecbánya és környékének felfedezésére. Mindenkit szívesen látnak, aki szeretne fantasztikus helyeket bebarangolni egy szórakoztató társasággal!

Részletek:

SELMECI-HEGYSÉG 1 NAPOS KIRÁNUDLÁS

Időpont: 2013. május 1. szerda (munkaszüneti nap)

Ár: 4.990 Ft/fő

A busz 6 órakor indul Budapestről a Hősök teréről. 

Az ár tartalmazza:

– buszos utazás

– utaskísérő a buszon

– profi túravezetők a túra folyamán

Selmecbánya (Banska Stiavnica) és környékét feltáró túránkat Pocúvadlianske Jazeronál kezdjük. Innen indulunk a Selmeci-hegység legmagasabb csúcsát, a Szitnyát (1.009 m.) meghódítani.

A Szitnya tetejét három oldalról meredek sziklafalak védik, a negyedik (északi) oldal védelmét Szitnya vára (Hrad Sitno) biztosította. A várat, amely már romos, a XIII. században építették egy őskori vár-erődítmény helyén. A Szitnya csúcsán egy felújított, 1727-ből származó fából készült kilátótól gyönyörködhetünk a panorámában, az élmény leírhatatlan. Lefelé falépcsők segítségével haladunk a függőleges sziklatornyok között a bányatóhoz, majd a gerincen sétálunk tovább a Paradicsom- hegy csúcsára (942 m.) A hegyről leérkezve Selmecbányán töltjük időnket a busz hazaindulásáig. A néhai bányászvárost "ezüstvárosnak" is nevezték az itt felszínre hozott nemesfém miatt. A bányászat virágkorát a 15. századtól a 18. századig élte. 1763-ban Mária Terézia alapította itt a világ első bányászati akadémiáját, amely a maga nevében az első műszaki főiskola volt a világon. 

A város történelmi központja 1993 óta a Világörökség része, műemlék épületeit a Selmeci-hegység festői szépségű környezete övezi. A város központjának fő nevezetessége az Óvár, mely napjainkban múzeumként működik, és többek között nagyon érdekes pipagyűjteménnyel is rendelkezik. Az Óvárral szembenálló dombon áll az Újvár vagy másik nevén Leányvár, amely szintén múzeumként működik. Ez a múzeum a törökellenes harcokhoz kapcsolódó gyűjteményt tartalmaz. A város műemlékeinek többsége a Szentháromság tér és a Városháza tér körül található. A bányászati Múzeum látogatói földalatti bányába is bejuthatnak. Szembeötlő látványosság a 23 részes barokk Kálvária, melynek részei a Selmeci-hegység gyönyörű lankáin találhatóak meg. Túratáv: kb. 14 km, szintkülönbség: 640 méter, több részletben.

A túra átlagos erőnléttel könnyen teljesíthető.

Több profi túravezető gondoskodik a biztonságunkról.

Ajánlott felszerelés:

– kényelmes, vízhatlan túrázásra alkalmas lábbeli

– meleg, réteges vízhatlan ruházat

– egy napra elegendő étel (szendvics), csokoládé

– személyenként min. 1,5-2 liter folyadék.

 

Forrás: csomorsport.hu 

Megszakítás