Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Összefognak a főváros melletti települések

2022 január 18. –
Önkormányzati, települési hírek

Decemberben megalakult a fővárosi agglomerációs tagozat a Magyar Önkormányzati Szövetségen (MÖSZ) belül. Fülöp Zsolt, Szentendre polgármesterének kezdeményezésére közel húsz fővároshoz közeli település, köztük pl. Érd, Pomáz, Gödöllő, Budaörs, Mogyoród, Szada, Göd, Tárnok, Szigetszentmiklós mellett Csömör nagyközség is tagja lett a csoportnak.

A település vezetői szinte teljesen egységesen foglaltak állást három kérdésben: össze kell hangolni a fővárossal az egyre rosszabb állapotú közösségi közlekedés fejlesztését, vissza kell adni az önkormányzatoknak az elvett építéshatósági jogköröket és meg kell állítani a kezelhetetlenné váló kiköltözési hullámot. Utóbbi miatt szinte mindenütt közműellátási gondok, egyre súlyosbodó közlekedési dugók és parkolási problémák, iskolai, óvodai és bölcsődei férőhelyhiányok alakulnak ki, rádadásul feszültségek keletkeznek a lakók között.

Ugyancsak hasonló kérdésekkel foglalkozik egyre gyakrabban a már több éve megalakult Fővárosi Agglomerációs Társulás, amelyben többek a többi település mellett Gyál, Vecsés, Törökbálint, Nagykovácsi (és több fent említett MÖSZ-ös település, benne Csömör is) vesz részt. A társulás legutóbbi ülésén Vitézi Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója adott tájékoztatást a közép- és hosszú távú kötöttpályás (vasút, HÉV) fejlesztési tervekről. Hangsúlyozta, hogy nem szabad, hogy a fejlesztések után újra termelődjenek a problémák az agglomeráció további növekedése miatt.

 

Megszakítás