Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Őzike a csömöri temetőben

2021 október 12. –
Önkormányzati, települési hírek

Ismét borzolja a kedélyeket a csömöri temetőben időnként felbukkanó őzike ügye, mely megosztja a település lakosságát, hiszen míg egyesek ebben kegyeletsértést látnak, másokat nem zavar, vagy éppen kifejezetten örülnek az állatok látványának. Ezzel a helyzettel nem áll egyedül Csömör, az ország számos temetőjében bukkannak fel rendszeresen állatok. Még az olyan nagy intézményekben, mint az Új Köztemető is napi szinten lehet velük találkozni. Általában azokon a helyeken bukkannak fel, ahol a temető közvetlen kapcsolatban van a természettel, vagy igen közel van hozzá, ahogy ez a csömöri temetőre is igaz.

Csömörön néhány éve  azzal kísérleteztek,  hogy a helyzet megoldásaként a vadásztársaság befogta  az őzet, és elvitték messzebb, ahol szabadon engedték, de  egy hónap múlva helyette megjelent egy másik.

A természet ilyen: ahol táplálékforrás van, ott előbb-utóbb megjelenik az is, ami fogyasztja az adott táplálékot.  Az őz az egyik legválogatósabb állat: rügyeket, friss hajtásokat, lágy növényeket eszik szívesen. A temető az őz számára hívogató csemegéskosár, amelynek nem tud ellenállni.

Nem beszélhetünk vandalizmusról, hisz az tudatos tevékenység lenne. Az őzike csak az ösztöneit követve táplálkozik, amikor megdézsmálja a virágokat.  A probléma sajnos többrétű, nem lehet őket egyszerűen kizárni, főként, hogy a természetes élőhelyük a civilizáció miatt egyre csökken. Látták már őzikét ki- és besétálni a nyitva hagyott kapun. Nemrégiben a gondnokság mellett található konténerre ugrott fel, és szökkent át a kerítésen. De a magas kerítés sem mindig akadály neki, szemtanúk voltak rá, hogy helyből szökkent át az embernél magasabb kerítés felett.

De mégis, mit lehetne tenni?

– A temető munkatársai a napokban kapucsukó szerkezetet szereltek fel, hogy véletlenül se maradjon nyitva a kapu.
– Felszereltek egy ultrahangos vadriasztót is, de ezzel óvatosan kell bánni, mert hatással lehet a környező házállatokra is
– A gondnokság munkatársai távolabbra helyezik a konténereket.

Reméljük, hogy ezek az intézkedések segítenek, bár az országos tapasztalatok szerint az őzike makacsságán múlik elsősorban, meddig hajlandó elmenni.

Hivatalos szinten tulajdonosként a két nagy egyház az illetékes. A nagyközségben a temető már hosszú ideje egyházi tulajdon, a római katolikus és az evangélikus egyházé. A temető kezelésével az Acenter kft. bízták meg. Ők felelnek a temető működtetéséért és biztonságáért.

Mindezek ellenére az önkormányzat a lehetőségeihez mérten igyekszik segítséget nyújtani a probléma megoldásában. Mint korábban már megírtuk, az őzike ügyében több megbeszélést is  tartottak a Polgármesteri Hivatalban a katolikus és evangélikus egyház vezetői, mint a temető tulajdonosai és működtetői, illetve a vadásztársaság, polgárőrség, rendőrség és tűzoltóság részvételével.  Az egyeztetésen az érintett egyházak és a vadásztársaság sajnos nem jutott megállapodásra.

Fábri István polgármester, mint az egyeztetés koordinátora  hangsúlyozta, amint a tulajdonosoknak sikerül konszenzusra jutniuk a megoldás ügyében, úgy az önkormányzat biztosítja annak finanszírozási költségeit.

Amennyiben a temetőben őzikét látnak, a temető munkatárainak jelezzék, mert esetleg pont az lehet a probléma, hogy a csukott ajtók miatt nem tudnak kimenni.

Megszakítás