Üdvözöljük!

Premizálás az önkormányzatnál régen és ma

2012 január 26. –
Önkormányzati, települési hírek

Január elején nagy figyelmet kapott az állami intézményekben, közszférában osztott jutalmak témaköre a vezető médiumoknál. Eigler Tamás képviselőt, a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság elnökét arról kérdeztük, Csömörön milyen döntés született az év végi jutalmakról, és mi állt a hátterében?

Eigler Tamás: A csömöri önkormányzat gazdálkodását a képviselő-testület próbálja stabilan tartani. Több, pénzügyileg pozitív eredményt tudtunk felmutatni 2011-ben, például szigorú költségvetési fegyelemmel elértük, hogy a közel 150 millió forint hiteltörlesztésünket gond nélkül teljesítettük, és évek óta először nem kellett év végén a működést finanszírozó, ún. rulírozó hitelt felvenni.

Csömörön országos viszonylatban is döbbenetesen magas volt a be nem fizetett adók összege. A polgármesteri hivatal dolgozóinak a korábbinál sokkal felelősségteljesebb és tudatosabb munkájával, valamint sok esetben adófizető-barát (ügyfélbarát) eszközökkel sikerült elérni, hogy csökkenjen az adókintlévőség: összegszerűen ez 47 millió forint többletbevételt eredményezett. Ezen eredményeket elismerve tudtunk személyenként 50 ezer forintos pluszt biztosítani a hivatali dolgozóknak. A polgármester, az alpolgármester és a képviselők nem kaptak jutalmat.

A korábbi években a csömöri önkormányzatnál, még a hitelfelvétel éveiben is ‒ a környező települések hivatalaihoz képest ‒ legendásan magas premizálást alkalmaztak. A polgármester évente 3 havi bérét vette fel jutalomként, a dolgozók pedig bérük három-négyszeresét vihették haza. Ez a gyakorlat éveken keresztül szinte automatikusan így működött. 2010-ben a civil testület olyan deficittel vette át az önkormányzatot, hogy akkor fel sem merült a jutalmazás lehetősége.

Megszakítás