Üdvözöljük!

Szakály Sándor tartott beszédet a totalitárius rendszerek áldozatainak emléknapján

2015 augusztus 31. –
Önkormányzati, települési hírek

Sokak számára ismert, de még mindig nem köztudott, hogy augusztus 23-át, a Molotov-Ribbentrop paktum megkötésének évfordulóját az Európai Parlament a totalitárius rendszerek emléknapjává nyilvánította. Mint minden éve, így 2015. augusztus 23-án is Csömörön, a Gloria Victis emlékműnél – amelyet a világon elsőként a kommunizmus áldozatainak tiszteletére emeltek – megemlékező ünnepséget tartottak.

A Himnusz együttes éneklése után Mátyás Sándor, a Gloria Victis Alapítvány kuratóriumának elnöke szemelvényeket olvasott fel John Lukács: Hitler és Sztálin című könyvéből. Az ismertetett részletek rávilágítottak arra, hogy bár a német – szovjet egyezség a két külügyminiszterről kapta nevét, lényegében itt Hitler és Sztálin, a nemzeti szocializmus és a bolsevizmus közötti paktumról van szó. Olyan megállapodásról, amelyben az ideológiai különbségeket felülírják a nagyhatalmak geopolitikai érdekei.

A megemlékező ünnepi beszédet Prof. Dr. Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója tartotta. Elmondota, hogy ez a dátum hiányzott a pártállami – állampárti történelemtanításból, a megállapodás titkos függelékének létét pedig – amely Európa keleti részének felosztását részletezte a náci Németország és a bolsevik Szovjetunió között –  egyenesen tagadták. Nehéz lett volna ugyanis magyarázatot találni arra, hogy miért és hogyan talált egymásra a vörös és a barna diktatúra. 1939 augusztusa és 1941 júniusa között nem csak katonai megállapodás volt, hanem baráti viszony létezett a 20. század két totális uralomra törő, gátlástalanul működő rendszere között.

A főigazgató beszédében utalt arra is, hogy Magyarország kormánya a 2015-ös esztendőt a Szovjetunióba hurcolt kényszermunkások és hadifoglyok emlékévének nyilvánította. Több százezer honfitársunkat sújtotta a „malenkij robot”-nak nevezett deportálás és a GULAG (a szovjet munkatáborok) világa.

Emlékeznünk kell tehát az áldozatokra és nem feledkezhetünk meg arról, hogy Európa mintegy fél évszázadig történő kettéosztottsága a nemzetiszocializmus és a nemzetközi szocializmus közötti paktummal kezdődött!

                                Prof. Dr. Marinovich Endre, a Gloria Victis Alapítvány kurátora

Megszakítás