Üdvözöljük!

Teljes építési tilalom a Kálvária domboldalán

2020 április 08. –
Önkormányzati, települési hírek

Az önkormányzat ma kihirdetett rendelete értelmében semmilyen épületet nem lehet elhelyezni mostantól a Kálvária domboldalán, az Emlékmű köz, illetve fentről, a Határ út felől megközelíthető szántóföldeken.

Ez a típusú teljes tilalom a Helyi Építési Szabályzat most elindított, erre a területre vonatkozó módosításáig áll fenn, bár valószínűleg a korábbiakhoz képest még szigorúbb szabályozás lép életbe egy éven belül. 

Fábri István polgármester elmondta, hogy a szigorú intézkedésre azért volt szükség, mert szemmel láthatóan megnőtt az esélye a szabálytalan építkezéseknek, ráadásul mindezek a veszélyhelyzet idejére esnének. A képviselő-testület korábban egyértelműen kinyilvánította a szabályzatok megalkotásával: itt nem lehet lakóházakat építeni, csak gazdasági épület helyezhető el 3%-os telekbeépítés mellett, és azt is csak – településképi szempontból – a telkek megadott dél-keleti oldalára szabad elhelyezni. A legutóbb észlelt szabálytalan ingatlanhasználat miatt feljelentést tesz az önkormányzat a járási építéshatóságnál.

A Kálvária Csömör szimbolikus erdeje-dombja, a nagyközség településképének meghatározó eleme, sok vadon élő állat talál itt menedéket. Jelentős erdőterület található errefelé, a domb alján folyik el a Csömöri-patak. A térségi sárga jelzésű túraútvonal, a Csömöri körtúra útvonala is erre halad. Kedvelt kirándulóhelye a csömöri polgároknak, a Kálvária keresztút erre felé vezet, legtetején a keresztekkel-Jézus feszülettel. Itt találhatóak a legkedveltebb szánkópályák télen, illetve az ország egyik leglátványosabb hegyi kerékpárútvonalát is a csömöri Kálvária-hegyen kialakított vonalvezetés adja.

A mostani intézkedés betartatását a napokban életbe lépett gépjármű behajtási szabályok szigorítása is közvetve segíti, amelyek a felvezető HÉV-híd csökkent teherbírásával is összefüggésben vannak.

Megszakítás