Üdvözöljük!

Térségi együttműködés a járvány megállításában

2020 március 27. –
Önkormányzati, települési hírek

Csömör és a környék települései együtt érintettek a járványban, és egymással konzultálva hozzák meg döntéseiket, vagy éppen segítik egymást.

Az elmúlt hetekben égtek a telefonvonalak Fábri István polgármester és a környék több településének vezetője, így pl. Kistarcsa, Kerepes, Bp. XVI. kerület, Mogyoród vezetői között. A polgármesterek a helyi intézkedések meghozatala előtt gyakran érdeklődtek egymástól, hogy mi lenne a legjobb megoldás. Érdekes helyzet alakult ki ugyanis Magyarországon: a kormány meghozott több országosan kötelező intézkedést (pl. iskolabezárások, nyilvános rendezvények tiltása), ugyanakkor számos esetben hagyta, hogy helyben döntsenek: óvodai és bölcsődei bezárások, egyéb intézmények működésének korlátozása vagy a játszóterek lezárása. A térség legtöbb településén minden közösségi intézményt bezártak, bár különböző ütemben hozták meg a döntéseket, és lezárták a játszótereket is.

            A különböző közszolgáltatást végző dolgozók, szociális munkások, vagy éppen az egészségügyi alapellátásban működő orvosok, egészségügyi asszisztensek részére sokszor a települések kénytelenek beszerezni a maszkokat, fertőtlenítőszereket, amikben gyakran van hiány. Több példa is van rá, hogy az önkormányzatok közösen próbálják megrendelni ezeket az eszközöket, vagy éppen az egyik, jobb helyzetbe került település ad át néhány csomagot a készletéből a másik, pár napra megszorult önkormányzatnak.

            A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége folyamatosan hasznos információkkal, akciókkal és jogi útmutatókkal támogatja a tagönkormányzatokat (Csömör is tagja a legnagyobb hazai települési érdekképviseleti szervezetnek).

            A Kormányhivatal, a Gödöllői Járási Hivatal ugyan sok-sok feladatot zúdít a járványügyi helyzetben az önkormányzatokra, emellett azonban állandóan jogi és egészségügyi útmutatókkal is ellátja a helyhatóságokat.

            Dr. Tuzson Bence, a Dunakeszi központi választókörzet országgyűlési képviselője telefonon tartja a kapcsolatot a körzet polgármestereivel. Legutóbb Fábri István polgármesterrel az idősek ellátását beszélték át, amelyben felajánlotta segítségét a településnek.

            A legfrissebb, településünket érintő fejlemény pedig, hogy önkormányzatunk vezetése a fontos térségi szerepet betöltő kistarcsai Pest Megyei Flór Ferenc Kórház részére ajánlotta fel az éppen márciusra elkészült Csömöri Vendégházat, amelyben 29 szálláshelyet biztosít térítésmentesen a járványügyi ellátásban itt dolgozó orvosoknak, egészségügyi asszisztenseknek.

 

Megszakítás