Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Új környezettudatos akciókat indított az önkormányzat

2020 május 04. –
Önkormányzati, települési hírek

A karantén idején mindenkinek több ideje van a kerti időtöltésre, és a korlátozások miatt még inkább felértékelődött az a lehetőség, hogy saját kezünkkel termelhetjük meg családunk számára a zöldséget a veteményeskertben.

Az önkormányzat a nehéz helyzet e  pozitív oldalát  szerette volna megtámogatni a sikeresen lezajlott vetőmag akcióval. Onhausz Erzsébetet, a Népjóléti és Kulturális Bizottság, a Környezetvédelmi, Településfejlesztési és Sport Bizottság elnök-helyettese, környezetvédelmi tanácsnok így értékelte a kezdeményezést: „Az akció ötletét a rendkívüli helyzet adta, szerettük volna egy kicsit motiválni a lakosságot, hogy belevágjanak a veteményezésbe, bízunk benne, hogy most tavasszal azok is ültetgetnek, akiknek eddig erre nem volt idejük. Alapvető konyhai zöldség vetőmagokat lehetett igényelni, sárgarépát, fehérrépát, hagymát, borsót, retket, uborkát, cukkinit, babot, tépősalátát, spenótot.  Ami az akciót illeti, sikeresnek mondhatjuk, több mint 600 csomag készült és került kiosztásra a sport kft. alkalmazottainak segítségével, javarészt lebomló zacskóban. A kertbarátok köre felajánlotta, hogy közösségi oldalukon szívesen adnak tanácsokat azoknak, akik csak most kezdték a kertészkedést, illetve meg fogjuk hirdetni a legszebb konyhakert és virágoskert játékos versenyét is.”. Onhausz Erzsébet a komposztálási programról és a faültetésről is jó hírekkel szolgált: „ A korlátozások ellenére folytattuk a komposztálási programunkat, komposztáló eszközökre lehetett jelentkezni, egyet fizet, kettőt vihet akció keretében. A programhoz tartozó előadást természetesen most nem tartottuk meg, de részletes tájékoztatót mellékeltünk a komposztálók mellé. A kertművelés, veteményes mellett nagyon fontosnak tartjuk a közterületek fásítását. A beporzók napján az önkormányzat és civil közreműködők segítségével az óvodai dolgozók bevonásával gyümölcsfákat ültettünk el az óvodákban, a Laky parkba pedig közösségi cseresznyefa került, reméljük ennek a gyümölcsét majd a parkban játszó gyerekek, felnőttek élvezhetik. Ősszel a Procterrel közös akcióban 100 facsemetét fogunk elültetni, a település zöldítése , Csömör szebbé és élhetőbbé tétele töretlenül folytatódik!”

Mindezek mellett az önkormányzat a Csömöri Hírmondóban év elején elindított „Az én kertem, én Földem!„ rovat mellett áprilistól a Csömöri Körtúra   honlapon, és a https://www.facebook.com/csomorikortura/ oldalon  cikksorozatot indított, melyben  folyamatosan közölnek környezetvédelemmel kapcsolatos témákat,  kezdve a helyi akcióktól, a természeti érdekességeken át a  hasznos kert körüli tippekig, tanácsokig.  A rovat cikkei ide kattintva érhetőek el, vagy a csomorikortura.hu weboldal Az én kertem, az én Földem! menüpontjára kattintva.

Megszakítás