Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Változnak a pálinkafőzés szabályai

2014 december 10. –
Önkormányzati, települési hírek

2015. január 1-től változik a magánfőzés – saját fogyasztásra történő házi párlatfőzés, pálinkafőzés – szabályozása.

Magánfőzőnek nevezzük azt a személyt, aki saját tulajdonú gyümölcsből saját tulajdonú eszközökkel állítja elő a párlatot.  A magánfőzéshez továbbra  sem kell engedélyt kérni, de a magánfőzésre szolgáló desztilláló-berendezést a tulajdonszerzést követő 15 napon belül be kell jelenteni. Amennyiben a berendezés beszerzése 2015. január 1-jét megelőzően történt, 2015.január15-ig kell bejelenteni a lakóhely szerinti önkormányzati adóhatósághoz.

A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003.évi CXXVII. törvény 67/A.§ (2) bekezdése alapján a  bejelentés tartalmazza a magánfőző nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés időpontját, a desztillálóberendezés űrtartalmát és tárolásának, használatának helyét, ha az eltér a magánfőző lakcímétől.

Jövőre a saját fogyasztás céljából előállított magánfőzött párlat adómentessége megszűnik, azaz évente 1000 forint átalányadó-fizetési kötelezettség terheli az önkormányzat felé, melynek ellenében 50 liter párlatot lehet otthon főzni.

A fenti jogszabály végrehajtására vonatkozó rendeletek megjelenése után a részletes szabályokat   a www.csomor.hu honlapon, illetve a Csömöri Hírmondóban tesszük közzé.

A bevallási nyomtatvány a 35/2008. NGM rendelet szerinti megjelenését követően a www.csomor.hu/adóügyi osztály tájékoztató nyomtatványai menüpontból érhető majd el. Az érintettek részére az önkormányzat adóosztályának munkatársai ügyfélfogadási időben adnak további felvilágosítást.

Megszakítás