Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Virágszőnyeges úrnapi körmenet

2012 június 08. –
Önkormányzati, települési hírek

A közel másfél kilométer hosszú, zárt szegélyű virágszőnyeges, úrnapi körmenet tudomásunk szerint az országban egyedülálló. A katolikus egyház ünnepéhez kapcsolódó, elmondhatatlanul gyönyörű virágszőnyeg Csömör legrégebbi turisztikai látványossága is.

A szokás meghonosodását nem lehet pontosan datálni, valószínűsíthető, hogy az 1831. évi kolerajárvány pusztításait követő betelepítés utáni évekre tehető. Úgy tudjuk, hogy kb. az 1850-es évektől minden évben, kihagyás nélkül  – a politikailag nehéz években is és az időjárásilag nehéz „virágnélküli” években is  –  virágszőnyeges körmenettel ünnepelte községünk az Úrnapját. 

A helyi katolikus közösség szívesen fogad el bármilyen segítséget az úrnapi körmenethez elengedhetetlen virágok összegyűjtésében. Várják azokat is, akik örömmel sajátítanák el a koszorúfonás és sátorállítás fortélyait.

Információk:

az ünnep előtti csütörtökön (június 7.) reggel 5 órakor kezdődik el a szőnyegszegélyre alkalmas kutyatej gyűjtése (indulás a katolikus templom elől)

június 9-én szombat délután 14 órától a katolikus plébánián várják azokat, akik szeretnének részt venni a koszorúfonásban

az érdeklődőktől azt kérik, lehetőleg hozzanak magukkal a koszorúfonáshoz alkalmas vágott virágot (pl. küllőrojt, szegfű, margaréta, rózsa, törökszekfű), illetve a szőnyeg készítéséhez szükséges virágot, szirmot, levelet

június 10-én vasárnap hajnali 6 órától kezdődik az utcákon a virágszőnyeg készítése

vasárnap az ünnepi szentmise 10 órától lesz, a körmenet a mise végén kezdődik

június 10-én hajnaltól lezárják a Szabadság utat a katolikus templomtól a Kossuth utcáig, valamint a Kossuth utcát (a Szabadság út és a Deák Ferenc utca között) – Deák Ferenc utca egy részét – Erzsébet utcát (a Deák Ferenc utca és a Szabadság út között).

 

Forrás: Légy ott programfüzet

Megszakítás