Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Geotermikus energiával kapcsolatos kutatások kezdődnek Csömörön

2024 március 01. –
Általános hírek

Az elmúlt időszakban kialakult és részben máig tartó energiaválság, illetve a környezettudatos szemlélet fontossága mindannyiunkat arra sarkall, hogy keressük az energiafelhasználás takarékosabb, hatékonyabb és környezetbarátabb módját. Igaz ez a csömöri háztartásokra éppúgy, mint a helyi közintézményekre, iskolákra, óvodákra stb., és a helyi vállalkozásokra is.

Önkormányzatunk az általános takarékoskodási intézkedések mellett számos területen tett lépéseket ezzel kapcsolatban, pl. az elmúlt években az épületek energiaracionalizálási beruházásainak megvalósításával (épületek modern szigetelése, napelemek telepítése, hőszivattyús rendszerek kiépítése).

A település működésének fenntarthatósága terén komoly lépest tettünk 2023 júniusában, amikor a legnagyobb helyi termelővállalattal, a Határ úton működő Procter & Gamble – Hyginett Kft.-vel önkormányzatunk szándéknyilatkozatot írt alá geotermikus energiával kapcsolatos kutatások végzésére és a későbbi, közösségi célú együttműködésre. Tettük ezt azzal a szándékkal, hogy segítsük a legnagyobb csömöri munkaadó és adófizető hatékony és környezettudatos energiafelhasználását, egyúttal az elkövetkező években lehetőséget teremtsünk a település közintézményei számára, illetve a közösségi célú geotermikus energiafelhasználás megvalósítására.

Mindehhez alapos kutató munka szükséges, hogy tudományosan megalapozott adatokkal rendelkezzünk a település területe alatt található geotermikus lehetőségekről. Az erre irányuló, úgynevezett szeizmikus mérések-kutatások Csömörön 2024. március 4. és 20. között zajlanak majd.
A mérések a fővárosi székhelyű MANNVIT Kft. illetve a GEOMEGA Kft. együttműködésében folynak nagyrészt Csömörön, de érintve a környező településeket is.

Fontos tudni, hogy a település földterülete belső szerkezeti adottságainak felméréséhez több kilométeres nyomvonalon szükséges alapos kutatást végezni, ám maga a geotermikus energiát adó termálvíz felszínre hozatalához szükséges fúrószerkezet elhelyezése a tervek szerint a település lakott részétől távol, az ipari övezetben helyezkedik majd el.

A márciusban zajló mérések csak részben érintik a lakóövezetet, emellett külterületen, gazdasági övezetben zajlanak.

Csömörön a következő három irányban végzik az előzetes vizsgálatokat:
1.) Határ út-Kistarcsai u.-Kálvária-erdő-Emlékmű köz-Béke tér-József A. utca-M0-s alumínium híd
2.) Határ út-Kálvária-erdő-Petőfi u.-Palotai u.-Horgásztó
3.) Határ út-Kálvária-erdő-Szent László u.-Tinódi u.-Vízműsor feletti mezőgazdasági területek

A bányakapitányság jogerős engedélyével zajló, kizárólagos kutatási engedély birtokában a szakemberek felkeresik az egyes ingatlanokat az érzékelő műszerek földfelszínre történő lefektetése érdekében. Kérjük az  érintett tulajdonosokat -akiket a mérést végző cégek levélben már felkerestek – segítsék a szakemberek munkáját a mérőműszerek ideiglenes elhelyezésekor.

A mérések során a képen látható gépek néhány napig jelen lesznek a településen, kérjük az autósokat, hogy az esetleges útszűkületek, lassabb haladás miatt legyenek türelmesek.

Csömör, 2024. március 1.

Csömör Nagyközség Önkormányzata

Értesítés szeizmikus mérési munkálatokról

Általános hírek

Hagyományok napja

2024. április 20-án, 10.00 órától Hagyományok napja rendezvényt tartanak a Hősök terén, a Mesterségek bemutatója

Bővebben
Megszakítás